15 2
Levandulový sirup

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2,5 litru sirupu:
cca 600 rostlinek svazek levandule
2 l voda
1 sáček kyselina citrónová 20g
2 kg cukr krupice
5 bio citrón

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Levandulový sirup

Trendy:
  • 5 a méně!
  • Přírodní medicína
  • Recepty pro děti
  • Top recepty
  • Zdravé recepty

Levandule je uklidňující
a relaxační bylinka do současné neklidné doby.

  • Středně náročné

Ingredience

  • 2,5 litru sirupu:

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.

2
Hotovo

Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup i s víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.

3
Hotovo

Levandulový sirup ředíme vodou nebo minerálkou, doplníme plátky limety nebo citrónu a ledem a máme luxusní domácí limonádu.
Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší :D

Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky Revue.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Průměrné hodnocení:
(5)
Celkem hodnocení:1
Filip

Tenhle sirup mám spojený s létem. Jednoduchá (i když dlouho trvající) příprava ale výsledek je neuvěřitelný. Kam se hrabou všechny kupované sirupy. Mňam!

předchozí
Svačinkové špízy
další
Jahodové crumble řezy
předchozí
Svačinkové špízy
další
Jahodové crumble řezy

12 Comments Schovat komentáře

Mohu se zeptat, zda máte zkušenost se sirupem z lehce odkvetlé levandule? Sirup je výborný a u nás se po něm jen zaprášilo. Tak mě napadlo udělat druhou dávku. Levandule nám však již lehce odkvétá. Řekla bych ale, že na výsledek by to vliv mít nemuselo, nemyslíte?

Milá Pavlo,
u nás je levandulový sirup taky velký hit. Domnívám se, že lehce odkvetlá levandule se dá použít. Problém bude v tom, že Vám kvítky asi budou při manipulaci víc opadávat 😛

Levandulí nešetřete. Čím víc jí dáte, tím výraznější bude mít chuť. Dávám jí i se stonky a co se vejde do hrnce 😋

Dobrý den, Iveto, levanduli dávám do vroucí vody. Voda se tím trochu ochladí a když opět vzkypí do varu, sporák vypínám 🙂

Moc Vás zdravím a děkuji za fantastický recept, loni jsem ho objevila a vyzkoušela 3x, zkusila jsem podle stejného postupu dělat mátový a medunkovy a je to super👍👍 letos chci zkusit stejným způsobem i kopřivu. Ještě jednou diiiiky, Veronika

Moc Vás zdravím, Veroniko. Mám radost, že Vy máte radost :D. Levandulový sirup miluje celá naše partička a už se těšíme na novou sklizeň. S kopřivou to je dobrý nápad, vyrazím pro ní taky do lesa. Ale musím říct, že ty místní letošní rostlinky pěkně koušou, a to i přes chirurgické rukavice 😀

Já vařila z kopřiv a ještě z maty, muzu říct, perfektní osvěžení a úplný rozdíl v sirupech, lepší než kupovane.

To máte pravdu, nad domácí sirup není. Kopřivový jsem dělala letos také, levandulový dneska a na mátový se jěště chystám. Jsem moc ráda, Jano, že Vám receptík udělal radost 🙂

Pred tremi lety jsem narazila na Vas recept a uz patří neodmyslitelně k létu ☺následovala meduňka a máta. Ani jeden nemá chybu. A je super i na levandulovou panna cottu mňam ☺

Jůůů, to mě moc těší! Levandulový sirup patří mezi naše nejoblíbenější. Letos máme nádhernou mátu, takže ještě uvařím mátový. Levandulová panna cotta mě teda dost zaujala. Podělíte se o receptík? 😛

Přidejte svůj komentář