Levandulový sirup

0 0
Levandulový sirup

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2,5 litru sirupu:
svazek levandule min. 400 rostlinek (i více)
2 l voda
1 sáček kyselina citrónová 20g
2 kg cukr krupice
5 bio citrón

Levandule je pro mě královna mezi léčivými bylinami. Kochám se její vůní na zahrádce, používám jí ve své kosmetické praxi a zabydlela se i v naší kuchyni. Je to uklidňující a relaxační kytička do současné neklidné doby.

Trendy:
  • 5 a méně!
  • Bezlepkové recepty
  • Přírodní medicína
  • Recepty pro děti
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Ingredience

  • 2,5 litru sirupu:

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.

2
Hotovo

Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup is víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu, a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.

3
Hotovo

Levandulový sirup používáme jako sirup běžný. Pár lžic do vody a máte skvělý osvěžující nápoj. Když do sklenky přidáme led a kvítky levandule, bude to nápoj vskutku luxusní.
Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší :D

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Jogurtový koláč s meruňkami a borůvkami
další
Segedínský guláš

Přidejte svůj komentář