9 2
Levandulový sirup

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2,5 litru sirupu:
cca 600 rostlinek svazek levandule
2 l voda
1 sáček kyselina citrónová 20g
2 kg cukr krupice
5 bio citrón

Levandulový sirup

Trendy:
  • 5 a méně!
  • Přírodní medicína
  • Recepty pro děti
  • Top recepty
  • Zdravé recepty

Levandule je uklidňující
a relaxační bylinka do současné neklidné doby.

  • Středně náročné

Ingredience

  • 2,5 litru sirupu:

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.

2
Hotovo

Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup i s víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.

3
Hotovo

Levandulový sirup ředíme vodou nebo minerálkou, doplníme plátky limety nebo citrónu a ledem a máme luxusní domácí limonádu.
Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší :D

4
Hotovo

Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Tvarohové knedlíky s jahodami
další
Domácí kávová limonáda

4 komentářů Schovat komentáře

Mohu se zeptat, zda máte zkušenost se sirupem z lehce odkvetlé levandule? Sirup je výborný a u nás se po něm jen zaprášilo. Tak mě napadlo udělat druhou dávku. Levandule nám však již lehce odkvétá. Řekla bych ale, že na výsledek by to vliv mít nemuselo, nemyslíte?

Milá Pavlo,
u nás je levandulový sirup taky velký hit. Domnívám se, že lehce odkvetlá levandule se dá použít. Problém bude v tom, že Vám kvítky asi budou při manipulaci víc opadávat 😛

Levandulí nešetřete. Čím víc jí dáte, tím výraznější bude mít chuť. Dávám jí i se stonky a co se vejde do hrnce 😋

Přidejte svůj komentář