15 2
Levandulový sirup

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2,5 litru sirupu:
cca 600 rostlinek svazek levandule
2 l voda
1 sáček kyselina citrónová 20g
2 kg cukr krupice
5 bio citrón

Levandulový sirup

Trendy:
  • 5 a méně!
  • Přírodní medicína
  • Recepty pro děti
  • Top recepty
  • Zdravé recepty

Levandule je uklidňující
a relaxační bylinka do současné neklidné doby.

  • Středně náročné

Ingredience

  • 2,5 litru sirupu:

Postup přípravy

Sdílet

Bez domácí limonády z levandulového sirupu si léto už ani nedokážeme představit a vždy se nám na něj sjíždí celá rodina 🙂

Koukněte také na naše další recepty jako třeba rakytníkový sirup, pampeliškovo-meduňkový sirupšalvějový sirup, ostružinový sirup či meduňkový sirup.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.

2
Hotovo

Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup i s víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.

3
Hotovo

Levandulový sirup ředíme vodou nebo minerálkou, doplníme plátky limety nebo citrónu a ledem a máme luxusní domácí limonádu.
Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší :D

Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky Revue.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Svačinkové špízy
další
Jahodové crumble řezy
předchozí
Svačinkové špízy
další
Jahodové crumble řezy

20 Comments Schovat komentáře

Mohu se zeptat, zda máte zkušenost se sirupem z lehce odkvetlé levandule? Sirup je výborný a u nás se po něm jen zaprášilo. Tak mě napadlo udělat druhou dávku. Levandule nám však již lehce odkvétá. Řekla bych ale, že na výsledek by to vliv mít nemuselo, nemyslíte?

Milá Pavlo,
u nás je levandulový sirup taky velký hit. Domnívám se, že lehce odkvetlá levandule se dá použít. Problém bude v tom, že Vám kvítky asi budou při manipulaci víc opadávat 😛

Levandulí nešetřete. Čím víc jí dáte, tím výraznější bude mít chuť. Dávám jí i se stonky a co se vejde do hrnce ?

Dobrý den, Iveto, levanduli dávám do vroucí vody. Voda se tím trochu ochladí a když opět vzkypí do varu, sporák vypínám 🙂

Moc Vás zdravím a děkuji za fantastický recept, loni jsem ho objevila a vyzkoušela 3x, zkusila jsem podle stejného postupu dělat mátový a medunkovy a je to super?? letos chci zkusit stejným způsobem i kopřivu. Ještě jednou diiiiky, Veronika

Moc Vás zdravím, Veroniko. Mám radost, že Vy máte radost :D. Levandulový sirup miluje celá naše partička a už se těšíme na novou sklizeň. S kopřivou to je dobrý nápad, vyrazím pro ní taky do lesa. Ale musím říct, že ty místní letošní rostlinky pěkně koušou, a to i přes chirurgické rukavice 😀

Já vařila z kopřiv a ještě z maty, muzu říct, perfektní osvěžení a úplný rozdíl v sirupech, lepší než kupovane.

To máte pravdu, nad domácí sirup není. Kopřivový jsem dělala letos také, levandulový dneska a na mátový se jěště chystám. Jsem moc ráda, Jano, že Vám receptík udělal radost 🙂

Pred tremi lety jsem narazila na Vas recept a uz patří neodmyslitelně k létu ☺následovala meduňka a máta. Ani jeden nemá chybu. A je super i na levandulovou panna cottu mňam ☺

Jůůů, to mě moc těší! Levandulový sirup patří mezi naše nejoblíbenější. Letos máme nádhernou mátu, takže ještě uvařím mátový. Levandulová panna cotta mě teda dost zaujala. Podělíte se o receptík? 😛

Dobrý den, Jiří, netuším, proč je vaše levandule nahořklá. Sice nejsem botanik, ale napadá mě, jestli nejde o nějaký okrasný druh…. Domnívám se, že když z ni uděláte sirup, by mohl být nahořklý taky. Určitě bych zkusila udělat třeba čtvrtlitrovou dávku a na ní to vyzkoušela. 🙂

Dobrý den, první pokus se už louhuje, jsem zvědavá, četla jsem jinde, že to nevaří, jen za studena…Ale tento způsob mi přijde lepší, už jen ta vůně levandule po kuchyni):
Napíši, jak se sirup povedl. Děkuji moc za Vaše stránky

No, já to vždy vařila, aby se sirup nezkazil. Letos jsem už zkoušela bezový a zrovna mám naložený mátový, a u těch jsem svařila vodu s cukrem 1:1, přidala kyselinu citrónovou a citrón a do chladnoucího sirupu naložila bylinky. Pro jistotu jsem do každé lahve kápla lžičku hruškovice. To teda nevím, jak dlouho vydrží, ale myslím, že ho stihneme spotřebovat 🙂 Určitě dejte vědět, jak bude chutnat. Levandulový sirup úplně milujeme 🙂 Hezký den a děkuju za milý komentář 🙂

600 ks levandule? Neni to překlep? Nemá být 60? Budu dělat poprvé, tak se radši ptám. 🙂 A balíček kyseliny citrónové, to je asi kolik gramů? Bývá totiž v různě velkých baleních, tak ať si sirup nepokazím špatným množstvím. Za odpověď předem velmi děkuji. 🙂

Dobrý den, Ivano,
kyseliny citrónové dávám 20g. Počet kvítků, abych se přiznala, je odhadem. Určitě je to blíž k 600 než k 60 :). Dávám jí tolik, co se vejde do dvou dlaní, když je spojíte prsty 🙂 Mám ráda, když je sirup silnější. Doufám, že se Vám povede a budete spokojená. Přeju krásný den. Miriam

Přidejte svůj komentář