Ingredience
- 230 g cuketa
- 150 g špaldová mouka celozrnná
- 100 g jablko
- 70 g med
- 70 g olej
- 60 g marmeláda
- 50 g jemné ovesné vločky
- 50 g kandovaná pomerančová kůra
- 40 g vlašské ořechy
- 20 g kakao
- 2 vejce
- 2 lžičky prášek do pečiva
- z 1 ks pomerančová šťáva
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička perníkové koření
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- marmeláda
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžíce kokosový olej
- 1 lžíce šlehačka 33%
- na ozdobení kandovaná pomerančová kůra
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cuketu nastrouháme na jemném struhadle. Jablko oloupeme, zbavíme jadérek a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí dáme do mísy. Přidáme med, pomerančovou šťávu, olej, marmeládu, vejce, vanilku a sůl. Metličkou prošleháme. Mouku smícháme s vločkami, práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou. Nasypeme do tekuté části, přidáme kandovanou kůru a posekané ořechy a stěrkou smísíme. Už jen nezbytně dlouhou dobu. |
2 Hotovo | Pekáček vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou) a nalijeme do něj těsto. Stěrkou roztáhneme po celé ploše. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 25-30 minut. Po upečení zkusíme doprostřed zapíchnout špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. |
3 Hotovo | Vychladlý korpus vyndáme z pekáčku. Shora rozřízneme na dvě části a každou zvlášť pak podélným řezem na půlky (bude se nám tak líp pracovat s korpusem). Vrchní díly sundáme a spodní potřeme marmeládou. Opět přiklopíme. |
4 Hotovo | Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a nakonec přikápneme šlehačku. Promícháme a ihned potřeme povrch moučníku. Ozdobíme kostičkami kandované kůry. |