0 0
Mrkvový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus - průměr 25 cm
500 g mrkev
300 ml olej
150 g kešu
140 g strouhaný kokos
100 g hladká mouka
100 g špaldová mouka
10 ks hřebíček
5 ks vejce
1 lžička skořice
1 lžička prášek do pečiva
1 lžička jedlá soda
1/2 lžičky sůl
muškátový oříšek
z 1 ks citrónová šťáva
z 1 ks kůra z bio citrónu
Krém
500 g měkký tvaroh ne ve vaničce
60 g moučkový cukr
1 ks mascarpone
1 ks šlehačka
vanilka prášek, dřeň, aroma...
80 g na posypání kešu

Mrkvový dort

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • Vegetariánské

Mrkev měla původně fialovou barvu. Do dnešní, oranžové, podoby ji vyšlechtili v 17. století, kdo jiný, než Holanďani :D

  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus - průměr 25 cm

  • Krém

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nastrouháme mrkvičku napůl najemno a napůl nahrubo. Citrón omyjeme kartáčkem a ostrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. V misce smícháme pomleté oříšky, kokos, mouku, sůl, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a roztlučený (a přesátý) hřebíček, prášek do pečiva a sodu. Odměříme si olej. Do jiné misky vyklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do nadýchané pěny (ideálně v kuchyňském robotu). Do pěny vmícháme citrónovou šťávu a citrónovou kůru.

2
Hotovo

Mísu sundáme z robotu a už jen stěrkou lehce vmícháme nastřídačku suchou směs (mouka, oříšky….) a olej. Dortovou formu naspodu vyložíme pečícím papírem, který upevníme postranní obručí. Obruč před připevněním vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

3
Hotovo

Těsto vlijeme do připravené formy a od středu natáhneme k okrajům. Těsto během pečení nabývá uprostřed, tak abychom tam neměli velkou bouli. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 45 minut. Potom troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít. Je-li dort hotový, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Jestli se na ní nenalepí žádné těsto, máme hotovo. Dort necháme zcela vystydnout, případně připravíme korpus den předem.

4
Hotovo

Připravíme si náplň:
Našleháme tvaroh s marcarpone a cukrem. Ve vyšší nádobě vyšleháme dotuha studenou šlehačku a smícháme jí s tvarohem.

5
Hotovo

Dort v polovině rozpůlíme a natřeme polovinou krému. Opět přiklopíme a zbytek krému ledabyle rozetřeme po povrchu dortu.

6
Hotovo

Kešu oříšky posekáme a nasucho opražíme na pánvi. Když zchladnou, posypeme jimi dort.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Jarní závitky nesmažené s arašídovým a chilli dipem
další
Krůtí špenátové kari s jasmínovou rýží

Přidejte svůj komentář