Ingredience
- 500 g krůtí játra
- 200 ml šlehačka 33%
- 200 g máslo
- 30 g sušené brusinky
- 3 lžíce bourbon
- 2 šalotka
- 1 lžíce zelený pepř naložený
- 2 rozvětvený stonek tymián
- sůl
A ještě
- 100 g kompotované lesní brusinky
- 1 lžíce želatina
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Játra očistíme od cévek a blanek. Nakrájíme je na kousky. Šalotku posekáme nadrobno. Do vyšší pánve odkrojíme kousek másla a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Přihodíme játra a zprudka opečeme ze všech stran. Jen krátce, abychom je nevysušili. Orestovaná játra okořeníme tymiánem a zalijeme bourbonem. Necháme vydusit, osolíme a přilijeme šlehačku. Ještě dvě minutky podusíme. Pak vylovíme jeden větší kousek a rozkrojíme. Pokud je střed růžový, ale už ne krvavý, máme hotovo. |
2 Hotovo | Připravíme si sekáček - chopper nebo ponorný mixér. Játra rozmixujeme dohladka a postupně, za stálého mixování, přidáváme kousky másla. Do hladké paštiky nasypeme nakládaný zelený pepř a posekané sušené brusinky. Naplníme do vyvařených skleniček. Povrch co nejvíc uhladíme. |
3 Hotovo | 2 lžíce vody smícháme 1 lžící práškové želatiny. Necháme 10 minut nabobtnat a pak zahřejeme těsně pod bod varu a smícháme s brusinkovým kompotem. Ještě horké nalijeme na paštiku ve skleničkách. Pokud bychom si chtěli paštiku uschovat na dobu delší než 3-4 dny, raději jí zavaříme. |