0 0
Salát z grilovaného ananasu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Salát z grilovaného ananasu

Trendy:
    • Středně náročné

    Postup přípravy

    Vznešený ananas chocolatý už není výsadou smetánky. Koupit si ho může každý, jen je trošku honička trefit správnou zralost. První, co byste měli udělat, když vybíráte ananas, důkladně ho očichat. Jakmile ucítíte hnilobu nebo ocet, nechte ho být. Zrovna tak, pokud bude mít plísňový kožich na spodní části zaschlých lístků anebo uhnilé střední listy koruny. Ananas je hrdý na svůj tropický původ a vůbec nemá rád ledničku. Tak to prosím respektujte 😀

    Na 4 – 5 porcí budeme potřebovat:

    • 1 velký ananas
    • 150 g Sedlčanského Hermelínu
    • 100 g jader vlašských ořechů
    • hrst mátových lístků
    • 1/3 lžičky chilli koření
    • olivový olej

    Slaný karamel

    • 30 g cukru s naloženou vanilkou
    • 10 g másla
    • 15 ml šlehačky
    • větší špetku soli

    Postup:

    Ananas omyjeme kartáčkem a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Okrájíme slupku a vykrojíme střed. Opečeme z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi (pokud budeme připravovat na pánvi, použijeme k pečení trochu másla).

    Mezitím, co se griluje ananas, nakrájíme hermelín na tenké nudličky a přendáme ho do mísy. Ještě horká ananasová kolečka postupně vyndaváme z grilu a krájíme také na tenké nudličky. Pracujeme rychle, aby ananas nevystydl a okamžitě je házíme k hermelínu. Každou dávku promícháme, aby se hermelín teplem roztékal.

    Když máme nakrájený všechen ananas, omyjeme mátu a lístečky pokrájíme na kousky. Také přisypeme ke vznikajícímu salátu.

    Vlašské ořechy nahrubo posekáme a opražíme je na pánvi na trošičce oleje. Když začínají chytat barvu, zasypeme je chilli kořením a už jen párkrát prohodíme, aby se koření nespálilo. Od pánve s ořechy neodcházíme, protože jsou opečené velmi rychle. Také kořeněné ořechy přisypeme k salátu nebo si je můžeme nechat až na závěrečné zdobení.

    V malém rendlíčku rozpustíme cukr se solí a máslem a necháme chviličku bublat. Do rozpuštěného cukru se zvýšenou opatrností přilijeme šlehačku a rozmícháme. Pokud bychom dělali karamelu víc, mohli bychom se opařit o vznikající páru, tak fakt pozor 🙂

    Ananas rozdělíme na mističky a pokapeme karamelem.

    Pokud se vám zdá, že na titulním obrázku je těch porcí nějak moc, tak to se vám jen zdá 🙂 . Je to skutečně z jednoho ananasu, ale servírované na maličkých táccích na finger foods. Byl to náš soutěžní recept na LotusGrill pikniku ve Stromovce 🙂

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Kokosový koláč s třešněmi
    další
    Plněný patizon zapečený v papilotě s omáčkou z pečených rajčat

    Přidejte svůj komentář