0 0
Slaný dort z domácího toustového chleba

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
450 g hladká mouka
250 ml mléko
30 g máslo
30 g cukr krupice
20 g droždí
10 g sůl
1 vrchovatá lžíce zakysaná smetana
Šunková pomazánka
250 g šunka
180 g máslo povolené
150 g čerstvý sýr typu žervé
sůl
3 kyselé okurky na posypání pomazánkové vrsty
Sýrová pomazánka
150 g čerstvý sýr typu žervé
100 g čedar
80 g máslo
2 vejce
1 vrchovatá lžička plnotučná hořčice
sůl
4 jarní cibulka na posypání pomazánkové vrstvy
Na zdobení
tvrdý salám
čedar
mini klobásky
pažitka
salát polníček
sladká paprika
cherry rajčátka

Slaný dort z domácího toustového chleba

  • 190 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Šunková pomazánka

  • Sýrová pomazánka

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Forma o průměru 20 cm (nastavitelná dortová obruč)

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Do vlažného mléka zamícháme cukr, rozdrobíme droždí a počkáme až vzejde kvásek.

2
Hotovo

Do misky kuchyňského robotu (ideálně zaděláme těsto pomocí techniky, nemáte-li, klidně rukama) prosejeme mouku se solí. Přidáme zakysanku, máslo a kvásek. Zaděláme pružné hladké těsto. Mísu zakryjeme fresh fólií a utěrkou a necháme hodinu kynout.

3
Hotovo

Dortovou obruč (příp. dortovou formu o průměru 23 cm) nastavíme na 20 cm a položíme na plech na pečící papír. Vymažeme olejem. Z těsta vyválíme placku o velikosti průměru formy a placku tam položíme. Těsto vytáhneme tak, aby bylo po celé ploše rovnoměrně. Formu zakryjeme fresh fólií a utěrkou a necháme hodinu kynout. Asi po půl hodině zkontrolujeme, jestli kyne rovnoměrně a příp. vyrovnáme.

4
Hotovo

Rozpálíme troubu na 180 st. C. Povrch těsta pomašlujeme vodou a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova, cca 35-40 minut. Hotové těsto opatrně vyndáme z trouby a necháme 10 minut odstát. Pak tupým nožem uvolníme obruč a sundáme. Necháme vychladnout.

5
Hotovo

Vajíčka vložíme pomocí lžíce do vroucí vody a vaříme 9 minut. Pak zchladíme ve vodě studené a oloupeme. Nakrájíme do sekáčku, přidáme máslo, nastrouhaný sýr, čerstvý sýr, hořčici a trochu soli. Rozmixujeme na pomazánku. Pomazánka má být výrazná, aby ochutila korpus, takže dle vlastních preferencí dochutíme. Přendáme do misky, abychom mohli sekáček použít na další pomazánku.

6
Hotovo

Šunku nakrájíme na kostičky, vložíme do sekáčku. Přidáme pokrájené máslo, čerstvý sýr, sůl a rozmixujeme. Také přendáme do misky.

7
Hotovo

Vrhneme se na korpus. Vršek bude pravděpodobně vypoulený, takže jej seřízneme zubatým nožem. Pak jej 2x prokrojíme (kdo si troufá, prokrojí 3x, ale následně dá slabší vrstvu pomazánek). Jako spodní, základní část korpusu použijeme ten horní seříznutý. Druhá část bude střed a nahoru dáme ten spodní, tou rovnou plochu vzhůru.

8
Hotovo

Na spodní vrstvu naneseme jednu z pomazánek. Já začala vrstvou šunkové na ní navrstvila posekané kyselé okurky. Přiklopila střední vrstvou a nanesla sýrovou. Tu jsem ozdobila posekanou jarní cibulku. Přiklopila spodním dílem.

9
Hotovo

Na obmaz jsem použila šunkovou, která obsahuje víc másla, které následně v lednici zatuhne a dort bude pevnější.

10
Hotovo

Na zdobení jsem použila sýrovou "mističku" ze strouhaného čedaru. Trochu jsem ho nastrouhala a rozvrstvila na kousek pečícího papíru na pánev. Zahřála, až začal měnit barvu a dělat bublinky. Pak jsem ho položila na dno skleničky papírem nahoru a dlaněmi přitáhla ke sklu. Chvilku podržela aby držel mističkový tvar. Následně je potřeba stáhnout papír a mistička je připravená k použití.

11
Hotovo

Zbyla mi sýrová pomazánka, tak jsem do ní nasekala pažitku, namlela barevný pepř a dala chvíli zatuhnout do lednice. Ze ztuhlé jsem ukoulela kuličky. Půlku obalila ve strouhaném sýru a půlku v paprice. Z plátků salámu jsem utvořila pomocí frťana růžičky tak, že jsem kolečka vkládala na půlku do sklenice, aby se překrývaly a ohýbala je směrem ven. Po třech vrstvách kolem dokola jsem ze sklínky vyklopila hotovou růžičku.

12
Hotovo

Dort jsem ozdobila polníčkem a stonky pažitky a navrch položila sýrovou mističku s rajčátky a sýrovými kuličkami. Kreativitě se meze nekladou.

13
Hotovo

Dort necháme v chladu rozležet, aby pomazánky zatuhly a až poté krájíme. Pokud celý nedojíme, kolem dokola jej zakryjeme mikroténovým sáčkem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Toustový chléb
předchozí
Toustový chléb

Přidejte svůj komentář