0 0
Svatomartinské rohlíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
370 g polohrubá mouka
230 g plnotučný tvaroh
150 g máslo
80 g cukr krupice
1 ks žloutek
1/2 k prášek do pečiva
špetka sůl
Náplň
250 g vlašské ořechy
50 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
1 lžíce rum
1 k bílek
špetička sůl
Směs na potření
30 g máslo
1 lžíce rum
1 lžička med

Svatomartinské rohlíčky

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Martinské rohlíčky "vandrovnice", dříve pečené jen z kynutého těsta, dostávali na odchodnou čeledíni, kteří odcházeli ze sjednané sezónní služby.

  • 50 min
  • Porcí: 16
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Směs na potření

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Z mouky, cukru, prášku, soli, rozpuštěného másla, tvarohu a žloutku umícháme těsto. Ideálně k tomu poslouží kuchyňský robot. Nezastaví nás ani to, že bude těsto trošičku lepit. Zabalíme jej do mikroténu a odložíme cca na hodinu do lednice.

2
Hotovo

Mezitím i připravíme náplň. Rozmixujeme ořechy a smícháme s cukrem, rumem, bílkem, solí a citrónovou šťávou.

3
Hotovo

Odpočaté těsto rozkrojíme na dvě části. Z každé ukoulíme bochánek a na pomoučené lince rozválíme na dvě placky. Rádýlkem každou placku rozkrájíme na 8 výsečí. Na širší okraje rozdělíme lžící ořechovou náplň a stočíme směrem ke špičce.

4
Hotovo

Plech vyložíme pečícím papírem a rohlíčky na něj vyskládáme. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut. Zatímco se nám pečou, připravíme i směs na potření z rozpuštěného másla, medu a rumu.

5
Hotovo

Ještě horké rohlíčky potřeme připravenou směsí anebo je můžeme jen pocukrovat moučkovým cukrem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Dýňové bochánky
další
Dýňové máslo

Přidejte svůj komentář