0 0
Tempeh po indicku s jasmínovou rýží

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Tempeh po indicku s jasmínovou rýží

    Postup přípravy

    Slyšeli už jste někdy o javánském mase? Tak se totiž říká tempehu, který je na Jávě velmi oblíben. Tempeh je superpotravina, která nejen skvěle chutná, ale také obsahuje například vitamín B12, který je nezbytný pro náš nervový systém. Pokud byste podcenili dostatečný přísun tohoto důležitého vitamínu, mohli byste třeba zhubnout a zblbnout a vůbec se tak divně třást… 🙂

    Dnešní vaření připomínalo trošku pohádku o tom, jak Pejsek a kočička pekli dort (ostatně tak to mám dost často :)). Věděla jsem, že chci udělat tempeh a od manželovy mamky jsme dostali curry směs, takže celá akce se vyvíjela směrem k orientu. Když se vrátil Kuba ze školy, domem se linula vskutku božská vůně.

    Na 3 porce budeme potřebovat:

    • 1 uzený tempeh (stejně tak můžete použít marinovaný nebo smažený)
    • 1,5 – 2 dl kokosového mléka
    • 1 cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 1 větší rajče
    • šálek mraženého hrášku
    • trocha červené kari pasty
    • 1 lžíce hrubozrnného kari
    • sůl
    • koriandrové listy
    • olej
    • hrnek jasmínové rýže

    Postup:

    Na oleji zpěníme na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na kostičky nakrájený tempeh, zasypeme kari kořením, pálivost dodáme kari pastou a chvilku restujeme. Přisypeme hrášek a přidáme i nakrájené, oloupané rajče (předem spařené vroucí vodou). Zalijeme kokosovým mlékem, osolíme a chvilku povaříme. V této fázi mi tam ještě pořád něco málo chybělo, tak jsem přidala ještě trošičku našeho běžného kari koření a výsledek byl dokonalý. Nebojte se přidat koriandrové listy. Sice koriandr dost lidí děsí, ale věřte, že teprve s ním má jídlo správný švih.

    V mezičase uvaříme rýži. Hrnek rýže vysypeme do kastrolku, několikrát propláchneme vodou. Potom dolijeme jeden a půl násobek vody, než je rýže, osolíme a pod pokličkou uvaříme. Pokud máte plynový sporák, je lepší použít rozptylovač plamene. Nejdřív rýži začneme vařit zhurta a když začne bublat, teplotu snížíme a vaříme mírně do vyvaření vody. Trvá to cca 10 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Karbanátky z kadeřávku s hovězím masem a smetanový dip
    další
    Krémová bramboračka s houbičkami shiitake

    Přidejte svůj komentář