0 0
Zapečené lilky s mletým masem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Zapečené lilky s mletým masem

Arabové a Španělé považovali lilek (nebo taky baklažán) za afrodiziakum.

  • 60 min
  • Porcí: 2
  • Snadné

Ingredience

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdříve rozpůlíme lilky a vydlabeme dužinu tak, aby zbyla "kůrka" cca půl centimetru. Lilek dost rychle hnědne, takže jak lodičky, tak vykrájené kousky pokapeme citrónovou šťávou. Lodičky uvnitř osolíme, opepříme a vytřeme ještě olivovým olejem. Položíme je na plech a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut.

2
Hotovo

Mezitím posekáme cibuli a orestujeme jí na pánvi na troše oleje. Přidáme posekaný česnek a ještě chvíli restujeme. Zasypeme pokrájenou dužinou z lilků a opékáme. Nakonec přidáme i mleté maso, pokrájená sušená rajčata a důkladně mícháme, abychom z masa udělali jemnou drť. Když je zatáhlé, zalijeme uvařenou kávou, osolíme, opepříme a ochutíme chilli kořením. Zalijeme rajčatovým pyré a chvíli podusíme.

3
Hotovo

Na dno pekáčku nalijeme olivový olej, naskládáme do něj předpečené lilky, naplníme je připravenou náplní a zakápneme šlehačkou. Obložíme přepůlenými rajčátky a vložíme do trouby vytopené na 180 st. C na 25 minut. Potom lilky zasypeme strouhaným sýrem a ještě 5 minut zapečeme.
Upečené můžeme ozdobit ještě zakysanou smetanou a posypeme posekanou petrželkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Hanácký salát
další
Bramborová polévka – bramboračka
předchozí
Hanácký salát
další
Bramborová polévka – bramboračka

Přidejte svůj komentář