2 0
Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Maso
750 g hovězí zadní
50 g špek
6 stroužků česnek
2 cibule
2 vrchovaté lžíce máslo
1 hovězí bio bujón
1 zarovnaná lžíce hladká mouka
sůl
čerstvě mletý pepř
olej
Špenát
1 mražený špenát
1 stroužek česnek
1 vejce
sůl
mletý pepř
olej
Bramborové knedlíky
500 g oloupané vařené brambory
150 g hrubá mouka
100 g dětská krupička
1 vejce
1 lžíce olej
1 lžička ocet
sůl

Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout
  • Top recepty

Jeden z nejoblíbenějších receptů naší staré rodinné kuchařky.

  • 140 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Maso

  • Špenát

  • Bramborové knedlíky

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do většího kastrolu dáme na drobné kostičky rozkrájený špek a rozškvaříme. Přidáme posekanou cibuli a dva stroužky česneku. Orestujeme dorůžova. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme paličkou, opepříme, potřeme rozdrceným česnekem a vložíme do kastrolu na připravenou cibuli. Osmahneme z obou stran, až se vypaří šťáva, kterou maso pustilo. Podlijeme trochou horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Stále kastrol hlídáme, protože se voda rychle vydusí. Přilévání vody a vydušení stále opakujeme, až je maso měkké. Trvá to určitě přes hodinu.

2
Hotovo

Mezitím si z másla a mouky připravíme zlatavou jíšku a necháme zchladnout. Když už je maso dostatečně měkké, do jíšky přimícháme cca decku vlažné vody, rozdrobíme bujón a přilijeme k masu. Důkladně mícháme a necháme povařit do zahuštění. Dodáme zbytek rozdrcených česneků, dle chuti osolíme. Už jen chvilku povaříme.

3
Hotovo

V mezičase si v jiném kastrolu uvaříme brambory a necháme chvíli zchladnout. Brambory poté oloupeme, prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí. Přidáme vejce, ocet a olej a zpracujeme těsto. Nejlíp to jde na kuchyňské desce. Pracujeme rukama hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne. Sice tomu trochu zabrání přidaný ocet, ale stejně to musí jít zkrátka ráz na ráz. Z těsta utvoříme váleček o průměru cca 6 - 7 cm a nakrájíme ho na 3 kusy. Vzniknou nám 3 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. Po této době jeden knedlík vylovíme, překrojíme jej bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uvnitř uvařený. Pokud ne, minutku dvě jim přidáme.

4
Hotovo

Také uvaříme špenát. Do kastrolu nalijeme trošku oleje, přisypeme pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přisypeme kostičky mraženého špenátu. Posolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme rozpustit. Když je špenát rozpuštěný a povařený, rozklepneme do něj vejce, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a ještě chvilku povaříme, aby vejce ztuhlo.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Chlebíčková veka
další
Tříbarevné gomasio
předchozí
Chlebíčková veka
další
Tříbarevné gomasio

Přidejte svůj komentář