Ingredience
Polévka
- 250 g zelený půlený hrách
- 3 stroužky česnek
- 2 ks zeleninový bio bujón
- 1 ks cibule
- majoránka
- pepř
- olivový olej
Krutony
- 3 krajíce chlébbezlepkáři bezlepkový nebo tofu krutony
- sojová omáčka
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hrách propláchneme několikrát vodou a namočíme aspoň na 2 hodiny do chladné vody. V kastrole na oleji zpěníme nakrájenou cibuli dosklovata a poté přilijeme namočený hrách i s vodou. Uvaříme doměkka, přidáme bujón a pepř. Ještě chvilku povaříme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévka je někdy trošku nasládlá, a tak jí můžeme dochutit umeoctem nebo citrónovou šťávou. |
2 Hotovo | Krutony je nejlepší připravit v troubě, pokud je to možné. Do vyššího plechu nalijeme trochu oleje, rozehřejeme v troubě vyhřáté na 180 st. C a vsypeme drobně pokrájený chleba nebo jiné starší pečivo. Upečeme dozlatova, cca 10 minut. Upečené kostky chleba pokapeme sójovou omáčkou, ideálně přelitou do lahvičky s rozprašovačem. |