Ingredience
Maso
- 500 g telecí kýtatenké
- 80 g prosciutto
- 4 lžíce máslo
- 2 lžíce hladká mouka
- 2 dl hovězí vývarpříp. bio hovězí bujón
- 1 dl bílé víno
- lístky šalvěj
- olivový olej
Hráškové pyré
- 400 g mražený hrášek
- 20 g máslo
- 150 ml zeleninový vývarpříp. bio zeleninový bujón
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Telecí maso rozkrájíme na malé plátky silné asi 2 cm. Poklepeme je klouby prstů. Rozložíme na prkénko a na každý položíme 2 šalvějové lístky. Přikryjeme je šunkou tak, aby byla trochu ohnutá i na spodní část, a tím šalvěj přidržela. Plátky z obou stran obalíme v hladké mouce a dlaněmi přimáčkneme. |
2 Hotovo | Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm maso. Nejdříve šalvějí dolu. Opékáme celkem zprudka asi 3 minuty. Potom plátky obrátíme a pečeme z druhé strany rovněž 2-3 minuty. Talíř vyložíme větším kusem alobalu a plátky do něj zabalíme. Přikryjeme ještě velkou pokličkou, aby si udržely teplo. |
3 Hotovo | Do kastrolu s výpekem z masa nalijeme bílé víno a necháme odpařit. Přihodíme stonek šajvěje, zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přihodíme máslo a necháme rozpustit. |
4 Hotovo | V mezičase nasypeme do hrnce povolený hrášek a zalijeme vývarem. Povaříme cca 5-7 minut. Téměř všechen vývar přelijeme do hrnečku, přihodíme máslo a rozmixujeme. Je-li pyré husté, přikápneme trošku vývaru. |