Ingredience
Ruličky
- 250 g hladká mouka
- 30 g cukr
- 30 g máslo
- 5 g kakao
- 1 vejce
- 0.5 dl portské víno
- vanilkaprášek, dřeň, aroma
- špetka sůl
- řepkový olej
Náplň
- 500 g ricotta
- 100 g jahody
- 1 lžíce javorový sirup
- 1 lžička citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo necháme změknout. V míse smícháme mouku s cukrem, solí, vanilkou, kakaem, máslem, portským vínem a vejcem. Vypracujeme pevné, ale měkké těsto. Zabalíme do mikroténu a necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout. |
2 Hotovo | Ricottu smícháme s javorovým sirupem a pokrájenými jahodami a rozmixujeme. Necháme také odstát v lednici. |
3 Hotovo | Odleželé těsto rozkrojíme na 4 části a každou z nich rozválíme na pomoučeném stole velmi natenko. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájíme kolečka a obtočíme jimi kokové trubičky o průměru asi 1 cm. Spoj těsta vždy namočíme troškou vody a přitiskneme, aby pořádně držel. Trubiček je z těsta přibližně 30 ks. |
4 Hotovo | Zabalené ruličky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. |
5 Hotovo | Osmažené ruličky necháme odkapat na ubrouscích. Když trochu zchladnou, vytáhneme z nich trubičky. Když vychladnou docela, naplníme je jahodovou ricottou. Nejlíp nám k tomu poslouží zdobící plátěný nebo igelitový pytlík se zdobičkou s větším otvorem. Ruličky můžeme lehounce poprášit moučkovým cukrem. |