0 0
Pikantní cuketová směs na všestranné využití

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

2 kg cuketa
630 g rajčatové pyré
500 g cibule
300 g mrkev
140 g ananas
60 g pórek
40 g cukr
20 g sůl
5 stroužků česnek
5 lžic worchestr
5 lžic sojová omáčka
3 stonky řapíkatý celer
2 lžíce balzamico
1,5 dl olej
1,5 dl bílé víno
1 lžíce strouhaný zázvor
1 ks chilli paprička
mletý pepř

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pikantní cuketová směs na všestranné využití

Cuketa je úžasná zelenina sice nevýrazné chuti, zato nacpaná vitamíny a minerály. Díky její chuti jí lze využít k velkému množství kulinářských výtvorů.

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Levné a chutné recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kouzlem této směsi je, že veškerá zelenina je krájená na různé způsoby. K přípravě jsem použila V-krouhač se všemi třemi nástavci a elektrický sekáček. A taky je potřeba dost velký kastrol. Vše si připravíme, a postupně, jak zeleninu porcujeme, ji přidáváme do kastrolu.

2
Hotovo

Takže si rozehřejeme olej, vložíme do něj nadrobno posekanou cibuli a restujeme dosklovata. Zasypeme cukrem a za velmi častého míchání necháme zkaramelizovat. Cibule bude zlatavá a tuk vytváří maličké bublinky. V této fázi podlijeme vínem, které necháme vydusit. Přihodíme na tenké plátky nakrájenou polovinu mrkve, zamícháme a po chvíli přihodíme zbytek mrkve nastrouhané na V-kráječi na tenčí nudličky (nebo na struhadle s většími oky).

3
Hotovo

Pórek nakrájíme na kostičky a také přihodíme do kastrolu. Řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy a rozsekáme v sekáčku. Také přidáme do kastrolu a promícháme. Přidáme také na malé kousíčky nakrájenou chilli papričku.

4
Hotovo

Polovinu množství cukety rozpůlíme podélně a části nakrouháme na slabé plátky (pokud je mladá, neloupeme a ponecháme semínka) a také přidáme do kastrolu. Zbytek nakrouháme zčásti na větší nudličky a zčásti na menší (dělala jsem na V-krouhači, pokud budete strouhat, použijte na část větší oka a část nakrájejte na kostičky). Vše dohromady smícháme v hrnci. Přidáme sůl. Naložený ananas rozkrájíme na maličké kousky a nasypeme do kastrolu.

5
Hotovo

V této chvíli už i cuketa začne pouštět tekutinu, tak se celá směs pomalu „potápí“. Přidáme jemně rozstrouhaný zázvor, rajčatové pyré, worchestr, balzamiko, pepř a sojovku. Chvíli dusíme pod pokličkou a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Už jen chvilku prohřejeme a směs plníme do vyvařených skleniček. Okraje otřeme vlhkým čistým hadříkem, zavíčkujeme a obrátíme na 10 minut dnem vzhůru. Část si můžeme nechat k okamžitému použití třeba na topinky.

6
Hotovo

V troubě vyhřáté na 80 st. C zavíčkované sklenky 15 minut sterilujeme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Pečená zelenina se ztraceným vejcem
další
Kořeněná špendlíková marmeláda
předchozí
Pečená zelenina se ztraceným vejcem
další
Kořeněná špendlíková marmeláda

Přidejte svůj komentář