Ingredience
Korpus
- 400 g čerstvý špenát
- 50 g zakysaná smetana
- 40 g jemné ovesné vločky
- 4 vejce
- 1 lžička prášek do pečiva
- sůl
Náplň
- 250 g ricotta
- 100 g uzený losos
- 100 g rajčatové pestonebo bazalkové
- 60 g zakysaná smetana
- 50 ml šlehačka 33%
- citrónová šťáva
- sůl
Na ozdobení
- 50 g pikantní oříšky
- petrželka
Postup přípravy
Inspirováno špenátovou roládou od Emco
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špenát propláchneme vodou a nasypeme do velkého kastrolu. Svaříme asi dva litry vody a vroucí vodou špenát přelijeme. Vařečkou promícháme a vodu slijeme. Špenát necháme vykapat na sítku a když zchladne, tak jej ještě důkladně vyždímáme. |
2 Hotovo | Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky promícháme se zakysanou smetanou a trochu osolíme. Vločky rozsekáme v sekáčku na hrubost mouky a smísíme s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh. |
3 Hotovo | Špenát posekáme buď v sekáčku anebo na velkém prkénku nožem. Promícháme se žloutky a vločkami a pak zlehounka stěrkou smísíme s bílky. |
4 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem, který lehce potřeme olejem a těsto na něj rozetřeme po celé ploše. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 15 minut. Pak plech vytáhneme, navrch položíme čistý pečící papír, placku otočíme a ten spodní opatrně sloupneme. Spolu s čistým papírem placku zabalíme do tvaru rolády a necháme chvilku stát. |
5 Hotovo | Mezitím do nádoby vyklepneme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, šlehačku a ochutíme citrónovou šťávou a solí. Směs by měla mít příjemnou chuť. Vyšleháme ponorným šlehačem. |
6 Hotovo | Plát rozvineme, potřeme pestem a přes pesto natřeme vrstvu náplně. Přibližně 4-5 vrchovatých lžic si schováme na potření. Plátky uzeného lososa rozkrájíme na 2 cm dílky a poskládáme je po delší straně od kraje ke kraji v několika řádkách. Roládu směrem od sebe zavineme. Zabalíme do pečícího papíru a necháme v lednici hodinu stát. |
7 Hotovo | Odleželou roládu potřeme zbylým krémem a posypeme nahrubo posekanými pikantními oříšky a ozdobíme petrželkou. Krájíme ostrým nožem na plátky. |