Ingredience
Těsto na vdolky
- 250 g polohrubá mouka
- 250 g hladká mouka
- 210 ml mléko
- 70 g máslo
- 2 lžíce rum
- 50 g cukr krupice
- 1 vejce
- 1 lžička rostlinný olej
- 0.5 droždí
- velká špetka sůl
- na smažení olej
Na ozdobení
- 400 g švestková povidlazdobila jsem muchovníkovými
- 200 ml šlehačka 33%
- 125 g tučný tvarohve vaničce
- 40 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička smetafix
Postup přípravy
Na vykrajování vdolečků jsem použila kovové vykrajovátko o průměru 4,5 cm. Vdolečků by bylo cca 50 ks. Já vykrájela jen tolik, kolik se jich vešlo těsně vedle sebe na rozválený plát a z zbytku vytvořila buchtičky na šodó.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Droždí, vejce, máslo a mléko vyndáme z lednice aspoň hodinu před přípravou, aby získali pokojovou teplotu. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme droždí vzkypět. |
2 Hotovo | Do zadělávací mísy přesijeme mouku, přidáme pořádnou špetku soli a promísíme. Přilijeme zchladlé máslo, rum, lžičku oleje a vklepneme vejce. Zalijeme kváskem a zaděláme hladké pružné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Takto připravené zakryjeme čistou utěrkou, kouskem igelitu a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Z vykynutého těsto na pomoučeném stole vyválíme placku silnou cca 1,5-2 cm. Vykrajovátkem vykrájíme kolečka a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi 20 minut. |
4 Hotovo | Do pánve nalijeme minimálně centimetrovou vrstvu oleje a rozpálíme na trochu vyšší než střední teplotu (ze stupnice 1-15 na "11"). Doprostřed vdolečků uděláme prstem důlek a vkládáme je do pánve. Olej by měl kolem vloženého těsta okamžitě začít perlit. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousky, aby vykapaly. |
5 Hotovo |