0 0
Vdolky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto na vdolky
250 g polohrubá mouka
250 g hladká mouka
210 ml mléko
70 g máslo
2 lžíce rum
50 g cukr krupice
1 vejce
1 lžička rostlinný olej
0.5 droždí
velká špetka sůl
na smažení olej
Na ozdobení
400 g švestková povidla zdobila jsem muchovníkovými
200 ml šlehačka 33%
125 g tučný tvaroh ve vaničce
40 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
1 lžička smetafix

Vdolky

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • 115 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto na vdolky

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Na vykrajování vdolečků jsem použila kovové vykrajovátko o průměru 4,5 cm. Vdolečků by bylo cca 50 ks. Já vykrájela jen tolik, kolik se jich vešlo těsně vedle sebe na rozválený plát a z zbytku vytvořila buchtičky na šodó.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Droždí, vejce, máslo a mléko vyndáme z lednice aspoň hodinu před přípravou, aby získali pokojovou teplotu. Máslo rozehřejeme a necháme zchladnout. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme droždí vzkypět.

2
Hotovo

Do zadělávací mísy přesijeme mouku, přidáme pořádnou špetku soli a promísíme. Přilijeme zchladlé máslo, rum, lžičku oleje a vklepneme vejce. Zalijeme kváskem a zaděláme hladké pružné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Takto připravené zakryjeme čistou utěrkou, kouskem igelitu a necháme hodinu kynout.

3
Hotovo

Z vykynutého těsto na pomoučeném stole vyválíme placku silnou cca 1,5-2 cm. Vykrajovátkem vykrájíme kolečka a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout ještě asi 20 minut.

4
Hotovo

Do pánve nalijeme minimálně centimetrovou vrstvu oleje a rozpálíme na trochu vyšší než střední teplotu (ze stupnice 1-15 na "11"). Doprostřed vdolečků uděláme prstem důlek a vkládáme je do pánve. Olej by měl kolem vloženého těsta okamžitě začít perlit. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousky, aby vykapaly.

5
Hotovo

Do šlehací nádoby nalijeme šlehačku, přidáme smetafix (pokud chcete), tvaroh, cukr a citrónovou šťávu. Vyšleháme hustý krém. Vlažné vdolečky potíráme povidly a zdobíme krémem. Můžeme posypat také nastrouhaným tvrdým tvarohem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pomazánka z pečené mrkve a česneku
předchozí
Pomazánka z pečené mrkve a česneku

Přidejte svůj komentář