Ingredience
- 1 veka
- 400 g moravské uzené vcelku
- 300 ml drůbeží vývar
- velká miska kopřiva
- 100 g + 50 g máslo
- 100 g kešu natural
- 80 ml podmáslí
- 8 vejce
- medvědí česneknemusí být, přidala jsem pár vyrostlých lístků ze zahrádky
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň jeden den starou veku nakrájíme na kostičky, nasypeme do vyššího plechu a necháme okorat v troubě při 100 st. C. Propláchneme kopřivy, spaříme je vroucí vodou, kterou pak slijeme do konvice a máme lahodný zdravý čaj. Kopřivy necháme okapat a posekáme. |
2 Hotovo | Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na trošce oleje spolu s posekanými kešu oříšky. |
3 Hotovo | Rozpustíme máslo, každé z množství zvlášť, a oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky prokvedláme s vlažným osoleným vývarem, podmáslím a rozpuštěným máslem (100 g). Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. |
4 Hotovo | Připravenou veku dáme do misky, zasypeme orestovaným masem s oříšky, které tam vyklopíme i s případným puštěným tukem. Okořeníme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, přihodíme kopřivy a dle možností promícháme. Pak zalijeme tekutou směsí a důkladně promísíme. Pak natřikrát přidáme a zlehka přimícháme bílkový sníh. |
5 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem a směs do ní překlopíme. Na povrchu uhladíme a přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C a pečeme cca 40-45 minut dozlatova. |