0 0
Velikonoční nádivka s kopřivami a podmáslím

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1 veka
400 g moravské uzené vcelku
300 ml drůbeží vývar
velká miska kopřiva
100 g + 50 g máslo
100 g kešu natural
80 ml podmáslí
8 vejce
medvědí česnek nemusí být, přidala jsem pár vyrostlých lístků ze zahrádky
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
sůl
olej

Velikonoční nádivka s kopřivami a podmáslím

Trendy:
  • Top recepty

Velikonoční nádivce se říkávalo "hlavička", protože se do ní dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy.

  • 80 min
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Aspoň jeden den starou veku nakrájíme na kostičky, nasypeme do vyššího plechu a necháme okorat v troubě při 100 st. C. Propláchneme kopřivy, spaříme je vroucí vodou, kterou pak slijeme do konvice a máme lahodný zdravý čaj. Kopřivy necháme okapat a posekáme.

2
Hotovo

Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi na trošce oleje spolu s posekanými kešu oříšky.

3
Hotovo

Rozpustíme máslo, každé z množství zvlášť, a oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky prokvedláme s vlažným osoleným vývarem, podmáslím a rozpuštěným máslem (100 g). Z bílků a špetky soli ušleháme sníh.

4
Hotovo

Připravenou veku dáme do misky, zasypeme orestovaným masem s oříšky, které tam vyklopíme i s případným puštěným tukem. Okořeníme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, přihodíme kopřivy a dle možností promícháme. Pak zalijeme tekutou směsí a důkladně promísíme. Pak natřikrát přidáme a zlehka přimícháme bílkový sníh.

5
Hotovo

Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem a směs do ní překlopíme. Na povrchu uhladíme a přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C a pečeme cca 40-45 minut dozlatova.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Krůtí kousky s chorizo párečky
předchozí
Krůtí kousky s chorizo párečky

Přidejte svůj komentář