Ingredience
Maso
- 4 jehněčí panenka
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česnek
- 0.5 lžičky hladká mouka
- 100 ml osolený vývar
- pár lístků šalvěj
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Bramborový knedlík
- 600 g brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g hrubá krupice
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- 1 lžička jablečný ocet
- sůl
Dušené zelí
- 1 menší hlávka hlávkové zelí
- 1 cibule
- jablečný ocet
- cukr krupice
- drcený kmín
- hořčičné semínko
- sůl
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si uvaříme brambory téměř doměkka. To znamená, že zapíchnutá špejle bramborou projede, ale trošičku drhne. Vodu slijeme (vychladlou můžeme použít jako hnojivo na vnitřní nebo venkovní kytičky) a brambory necháme zchladnout tak, abychom je udrželi při zpracování v ruce. |
2 Hotovo | Mezitím si omyjeme, osušíme a pokrájíme zelí na tenké nudličky. Košťál samozřejmě vyřízneme. Zasypeme lžičkou soli a důkladně rukama promneme. Cibuli nakrájíme na kousky a orestujeme je v kastrolu na oleji. Zasypeme lžičkou cukru a po chvilce přidáme zelí. Zakapeme vydatně octem, pár lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka. |
3 Hotovo | Teď si dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Nastrouháme najemno brambory. Přidáme k nim mouku, krupici, vejce, olej, ocet a trošku soli. Rychle zpracujeme těsto, uválíme knedlík o průměru cca 6 cm, rozpůlíme na dva a hned vložíme do vroucí vody. Po minutě oddělíme vařečkou ode dna. Vaříme 16 minut. Vylovíme z vody a nakrájíme na plátky bílou nití. |
4 Hotovo | Zatímco se vaří knedlíky a dusí zelí, připravíme maso. Panenky odblaníme. Potřeme ze všech stran olejem, osolíme a opepříme. Cibulku s česnekem posekáme nadrobno. Rozpálíme pánev, pak do ní kápneme trochu oleje a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Celkem cca 6-7 minut. Zapneme troubu na 90 st. C. Opečené maso zabalíme do alobalu a dáme do trouby na cca 10 minut, na dobu než zkompletujeme jídlo. |
5 Hotovo | Do výpeku kápneme ještě trochu oleje a orestujeme na něm cibuli s česnekem do mírně zlatavé barvy. Zasypeme trošičkou mouky, minutku restujeme, přidáme šalvěj a zalijeme vývarem. Necelých 10 minut povaříme. Pak stáhneme z plotny a vhodíme kousek másla. Šťávičku na maso lijeme přes cedník. |
6 Hotovo | Vybalíme maso, puštěnou šťávu nalijeme do kastrolu s omáčkou. Maso nakrájíme na plátky. |