• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
0 0
Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

Postup přípravy

Sdílet

Stále častěji vědci přicházejí se studiemi, které ukazují, že pro člověka je nejlepší konzumovat přirozenou potravu, protože vitamíny a látky v ní obsažené, působí na naše tělo harmonicky a jsou tak nejlépe využitelné. Naprosto významné se jeví konzumování speciálně dřevokazných hub, které mají pro naše tělo komplexní blahodárný přínos. Je škoda, že dle statistik sní průměrný Evropan za rok jen přibližně 2 kila hub oproti Japoncům, kteří jich za tu samou dobu spořádají přes 25 kilo. Pravděpodobně díky tomu také několikanásobně méně onemocní srdečně-cévními onemocněními.

Chuťové a aromatické složky hlívy ústřičné zvyšují tvorbu slin a trávicích šťáv, takže až začnete vařit naši hlívu na česneku a začnete slintat,nepropadejte panice. Je to úplně normální 😀

2 porce:

  • 180 g plodnic hlívy ústřičné
  • 70 g cibule
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky Kikkoman
  • 1 lžička Gustinu (kukuřičný škrob)
  • 1 lžička kmínu
  • pár lístků hladkolisté petržele
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej
  • 5 brambor
  • 30 g másla
  • plnotučné mléko
  • 3 lžíce šlehačky
  • kmín, sůl
  • 3 rajčata
  • 1 lahůdková cibulka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžíce agávového sirupu (popř. medu)
  • čerstvě mletý pepř, sůl

Hlívy očistíme, odkrájíme tuhé nožičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova společně se 2 stroužky česneku nakrájenými na plátky. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu, ochutíme kmínem, osolíme, opepříme a za častého míchání restujeme. Ve skleničce rozmícháme Gustin se sojovkou a asi 1 dl vody a když začne hlíva chytat zlatavou barvu, směs k ní přilijeme. Zahříváme do zhoustnutí. Nakonec přidáme petrželku.

Mezitím oloupeme brambory, rozčtvrtíme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem uzavřeném v čajovém sítku. Potom slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko se šlehačkou. Množství mléka přidáváme dle požadované hustoty kaše.

Rajčata omyjeme, nakrájíme na osminky a dáme do misky. Posypeme nakrájenou cibulkou. Ve skleničce vyšleháme olej s agávovým sirupem a citronovou šťávou, lehce přisolíme a opepříme a nalijeme na rajčata.

 

 

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Salát z norimberských klobásek
další
Chilli fazole s jasmínovou rýží
předchozí
Salát z norimberských klobásek
další
Chilli fazole s jasmínovou rýží

Přidejte svůj komentář