• Snědeno.cz
  • Archiv
  • Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
0 0
Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Hlíva ústřičná na česneku s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

    Postup přípravy

    Stále častěji vědci přicházejí se studiemi, které ukazují, že pro člověka je nejlepší konzumovat přirozenou potravu, protože vitamíny a látky v ní obsažené, působí na naše tělo harmonicky a jsou tak nejlépe využitelné. Naprosto významné se jeví konzumování speciálně dřevokazných hub, které mají pro naše tělo komplexní blahodárný přínos. Je škoda, že dle statistik sní průměrný Evropan za rok jen přibližně 2 kila hub oproti Japoncům, kteří jich za tu samou dobu spořádají přes 25 kilo. Pravděpodobně díky tomu také několikanásobně méně onemocní srdečně-cévními onemocněními.

    Chuťové a aromatické složky hlívy ústřičné zvyšují tvorbu slin a trávicích šťáv, takže až začnete vařit naši hlívu na česneku a začnete slintat,nepropadejte panice. Je to úplně normální 😀

    2 porce:

    • 180 g plodnic hlívy ústřičné
    • 70 g cibule
    • 3 velké stroužky česneku
    • 1 lžíce sojové omáčky Kikkoman
    • 1 lžička Gustinu (kukuřičný škrob)
    • 1 lžička kmínu
    • pár lístků hladkolisté petržele
    • sůl, čerstvě mletý pepř
    • olej
    • 5 brambor
    • 30 g másla
    • plnotučné mléko
    • 3 lžíce šlehačky
    • kmín, sůl
    • 3 rajčata
    • 1 lahůdková cibulka
    • 3 lžíce olivového oleje
    • šťáva z půlky citronu
    • 1 lžíce agávového sirupu (popř. medu)
    • čerstvě mletý pepř, sůl

    Hlívy očistíme, odkrájíme tuhé nožičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova společně se 2 stroužky česneku nakrájenými na plátky. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu, ochutíme kmínem, osolíme, opepříme a za častého míchání restujeme. Ve skleničce rozmícháme Gustin se sojovkou a asi 1 dl vody a když začne hlíva chytat zlatavou barvu, směs k ní přilijeme. Zahříváme do zhoustnutí. Nakonec přidáme petrželku.

    Mezitím oloupeme brambory, rozčtvrtíme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem uzavřeném v čajovém sítku. Potom slijeme vodu, přidáme máslo a ohřáté mléko se šlehačkou. Množství mléka přidáváme dle požadované hustoty kaše.

    Rajčata omyjeme, nakrájíme na osminky a dáme do misky. Posypeme nakrájenou cibulkou. Ve skleničce vyšleháme olej s agávovým sirupem a citronovou šťávou, lehce přisolíme a opepříme a nalijeme na rajčata.

     

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Salát z norimberských klobásek
    další
    Chilli fazole s jasmínovou rýží

    Přidejte svůj komentář