Ingredience
Maso
- 2 ks jehněčí kolínka
- 8 stroužků česnek
- 2 větvičky rozmarýn
- 1 lžička hladká mouka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Špenát
- 400 g mražený špenát
- 3 lžíce šlehačka
- 1 ks cibule
- 1 ks vejce
- 1 velký stroužek česnek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Bramborový knedlík
- 500 g vařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g hrubá krupice
- 1 lžíce olej
- 1 ks vejce
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Den předem z kolínek odkrájíme blány a tuk, vemneme do nich olej a ze všech stran vetřeme 6 prolisovaných stroužků česneku. Vložíme do misky, proložíme rozmarýnou, překryjeme fresh fólií a necháme v lednici do druhého dne. |
2 Hotovo | Druhý den nakrájíme cibuli na kostičky a orestujeme jí v kastrolu na oleji. Když je zlatavá, nahrneme jí na jednu stranu a na volné části ze všech stran zprudka opečeme maso, aby se zatáhlo. Potom ho osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme asi hodinu. Odstraníme pokličku, maso otočíme, dle potřeby trochu podlijeme teplou vodou a pečeme dozlatova přibližně další hodinu. Během pečení podléváme a otáčíme. Chvíli před dokončením do vypečené štávy přisypeme mouku, promícháme, zalijeme teplou vodou (množství dle požadovaného množství šťávy), přidáme ještě 2 prolisované stroužky česneku a necháme dalších 10 minut péct. Hotovou šťávu ochutnáme a případně dochutíme sojovkou. |
3 Hotovo | Během pečení masa si připravíme knedlíky a špenát. |
4 Hotovo | V kastrolu rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme zmražený špenát, osolíme, opepříme, přiklijeme pokličkou a na mírném ohni necháme rozehřát. Během dušení se špenátem občas pohybujeme, aby se nepřipálil. Když je zcela rozehřátý, vyklepneme do něj vajíčko a necháme srazit. Zjemníme smetanou, přidáme prolisovaný česnek a ještě asi 3 minuty zahříváme. |
5 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou a solí, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Hezky svižně, protože když se do bramborového těsta přidá sůl, velmi rychle řídne. Musí to jít zkrátka ráz na ráz :) . Z těsta vyválíme 4 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 15-18 minut. |
6 Hotovo | Hotové knedlíky vyjmeme z vody a necháme pár minut na prkénku vydýchat. Poté je nakrájíme bílou nití na plátky. |
7 Hotovo | Upečené maso odkrájíme od kostí a rozdělíme na porce. |