0 0
Krůtí satay s arašídovou omáčkou a salátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Krůtí satay s arašídovou omáčkou a salátem

Trendy:
    • Středně náročné

    Postup přípravy

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    • 4 krůtí řízky
    • špejle

    Marináda

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 lžíce kokosového mléka
    • šťáva z 1 limety
    • 1 lžíce agávového sirupu (javorový sirup, rýžový sirup, med…)
    • 1 lžíce sojové omáčky
    • 1 lžička strouhaného zázvoru
    • 1 lžička rybí omáčky
    • 1 nasekaná chilli paprička
    • 1 velký stroužek česneku

    Arašídová omáčka

    • 350 ml kokosového mléka
    • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
    • 2-3 lžíče sojové omáčky
    • 2 stroužky česneku
    • 1 šalotka
    • 1 lžička strouhaného zázvoru
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 1/2 chilli papričky
    • trochu olivového oleje

    Zeleninový salát

    • 2 listy ledového salátu
    • 1 bulva vodnice
    • 1 mrkev
    • 1 dlouhá červená paprika

    Zálivka

    • 6 stroužků česneku
    • 3 lžíce sojové omáčky
    • 2 lžíce vody
    • 2 lžíce jablečného octa
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce strouhaného zázvoru
    • šťáva z jednoho citrónu
    • 1/2 dl řepkového oleje
    • sezamová semínka na posypání salátu

    Postup:

    V podlouhlé misce smícháme olivový olej s kokosovým mlékem, šťávou z limety, agávový sirup, sojovku, strouhaný zázvor, rybí omáčku, posekanou chilli papričku a prolisovaný česnek.

    Krůtí maso nakrájíme na cca 2 cm široké dlouhé pásky, které napícháme na špejle (jakobychom překládali papír na harmoniku). Pokládáme do misky s marinádou a důkladně v ní maso smáčíme. Uzavřeme víčkem a necháme v lednici aspoň hodinu odležet.

    Mezitím si připravíme arašídovou omáčku. Na olivovém oleji zpěníme drobně pokrájenou šalotku s prolisovaným česnekem, přidáme cukr, chilli papričku, zázvor, kokosové nmléko, arašídové máslo a sojovku. Chvilku zahříváme, až se chuť ingrediencí dokonale prostoupí a odstavíme z plotny.

    Připravíme si zeleninu na salát. Mrkev a vodnici nastrouháme, ideálně na V-krouhači, na tenké nudličky, papriku na malé kostičky a salát na kousky. V míse promícháme a těsně před podáváním pokropíme zálivkou a posypeme sezamem.

    Zálivku si nachystáme v hrnečku vyšleháním prolisovaného česneku se sojovkou, vodou, octem, medem, strouhaným zázvorem, citrónovou šťávou a olejem.

    Když máme vše nachystáno, rozehřejeme na pánvi trošičku oleje (ideálně se hodí grilovací pánev) a špízky na ní z obou stran rychle opečeme dozlatova.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Banánové muffiny s čokoládou
    další
    Tiramisu pohár

    Přidejte svůj komentář