0 0
Květák v bešamelu se sýrovou krustou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1/2 květák
10 ks cherry rajčátka
1/2 silnostěnná paprika
kousek chilli paprička
máslo
sůl
Bešamel
2 lžíce máslo
2 lžíce hladká mouka bezlepkáři třeba jáhlovou
cca 2 dl mléko
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
citrónová šťáva
A dále
20 g parmazán

Květák v bešamelu se sýrovou krustou

Trendy:
  • Snadné a rychlé recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Bílá omáčka se používá v kuchyni už někdy od 14. století.
Jméno bešamel ale dostala od dvorního šéfkuchaře jeho jasnosti Ludvíka XIV. až v polovině
17. století.

  • 30 min
  • Porcí: 2
  • Středně náročné

Ingredience

  • Bešamel

  • A dále

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Květák omyjeme, osolíme a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Papriku a rajčata opláchneme a přepůlíme. Půlku papriky nakrájíme na kostičky.

2
Hotovo

V malém kastrolku rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a malou chviličku smažíme. Přilijeme chladné mléko a rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku a vaříme až bešamel zhoustne do požadované konzistence. Případně doředíme mlékem. Nakonec okyselíme citrónovou šťávou a vůbec doladíme podle vlastní chuti.

3
Hotovo

Zapékací misku vymažeme máslem, narovnáme do ní kousky květáku, posypeme rajčátky, paprikou a na kousíčky nakrájenou chilli papričkou. Přelijeme bešamelem, posypeme jemně nastrouhanýn sýrem a zapečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 15 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Jablečný koláč s tvarohem
další
Kuřecí zelené kari s jasmínovou rýží

Přidejte svůj komentář