Ingredience
- 500 ml mléko
- 270 g hladká mouka
- 60 g mák mletý
- 30 g máslo
- 30 g třtinový cukr
- 20 g rozinky
- 4 vejce
- 2 lžíce zakysaná smetana
- 2 lžíce rum
- vanilka
- špetka sůl
- na pečení máslo
Dále
- 30 g třtinový cukr
- 0,5 dl rum
Postup přípravy
K trhanci se skvěle hodí švestková klevela, ovocná přesnídávka anebo jeřabinový kompot.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V mléce rozmixujeme žloutky s vanilkou, zakysanou smetanou, rozpuštěným máslem, rumem, mletým mákem a moukou. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který zlehka vmícháme do připravené směsi. Přihodíme rozinky a ještě opatrně promísíme. Na palačinkovači nebo na pánvi rozehřejme trošku másla a opečeme na ní postupně 5 vyšších placek (palačinek). Mezitím si v troubě nahřejeme vyšší plech s cukrem a rumem, až začne rum s cukrem pěnit, překlopíme tam hotovou palačinku a vidličkami roztrháme. Takto pokračujeme se všemi upečenými plackami. |
2 Hotovo | Rozdělíme na talíře a podáváme s ovocnými přesnídávkami, klevelou nebo brusinkami. |