• Snědeno.cz
  • Maso
  • Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou pečené v troubě
2 1
Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou pečené v troubě

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Plněné lusky
260 g mleté vepřové maso
40 g rýže nebo 4 lžíce vařené
4 ks bílá paprika
1 ks cibule
1 ks vejce klidně i zbylý bílek
1 větvička tymián
sůl
mletý pepř
Omáčka
500 g rajčata
420 g rajčatové pyré
10 kuliček pepř
6 kuliček nové koření
3 větvičky tymián nebo 1/2 lžičky sušeného
3 ks bobkový list
1 ks cibule
dle chuti sůl
dle chuti cukr
dle chuti kvalitní ocet
olej
Na případnou jíšku
1 lžíce hladká mouka bezlepkáři bezlepkovou
máslo
Příloha
rýže
houskový knedlík

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou pečené v troubě

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Top recepty

Omáčka bude mít tak intenzivně červenou barvu, jak červená budou rajčátka.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Plněné lusky

  • Omáčka

  • Na případnou jíšku

  • Příloha

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rýži uvaříme s troškou soli a jeden a půl násobkem vody doměkka (cca 12 minut). Mleté maso smícháme v míse s jemně pokrájenou cibulí, vejcem, otrhanými lístečky tymiánu, uvařenou rýží, solí a pepřem. Rajčata na omáčku nařízneme ostrým nožem, přelijeme vroucí vodou a stáhneme slupku. Poté je rozkrájíme na čtvrtiny.

2
Hotovo

Papriky omyjeme, uřízneme stopku, vydlabeme semínka a pomocí vidličky naplníme masovou směsí a přikryjeme odříznutou stopkou.

3
Hotovo

Do většího kastrolu nebo pekáčku nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli do mírně zlatavé barvy. Na cibulku vložíme naplněné papriky, obsypeme rajčaty a zalijeme rajčatovým pyré. Koření a tymián zabalíme do kousku gázy a převážeme bílou nití nebo naplníme do čajového sítka, a přidáme k paprikám. Můžeme samozřejmě dát koření volně, ale pak ho budeme muset vylovit. Kastrol přikryjeme poklicí nebo alobalem a při 170 st. C 1 hodinu pečeme v troubě.

4
Hotovo

Mezitím si uvaříme zvolenou přílohu.

5
Hotovo

Z upečené rajské vylovíme koření i papriky a rozmixujeme jí ponorným mixérem dohladka. Rajskou dochutíme dle vlastního uvážení. Hustá by měla být tak akorát, protože jsme do ní nepřidávali žádnou vodu.

6
Hotovo

Pokud byste chtěli omáčky víc, vodu přidali, a byla by tím pádem řidší, zahustěte jí světlou jíškou. Tu připravíte následovně: na suché pánvi opražíte lžíci mouky a necháte v ní rozpustit máslo. Když zpění, stáhnete z ohně. Jíšku buď necháte zchladnout anebo jí přidáváte do omáčky za současného mixování, aby se vám nevytvořily žmolky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Langoše
další
Rakouský bramborový salát

4 komentářů Schovat komentáře

Zdravím Vás, nejdřív chci sdělit, že než dočtu recept, tak mne otravuje “lajkování”, no jak můžu něco komentovat, když jsem ještě nedočetl.
Recept vypadá dobře, já je dělám jinak. Nejdřív uvařím rýži napůl, maso, vejce, pepř a sůl namíchám a nacpu do paprik. Naskládám syrové do hrnce a mírně dusím, dokud není maso měkké – a to za stálého podlévání. Nakonec paprikový vývar zahustím protlakem a popř. dochutím. Žádná mouka, mletá paprika – snad jen trochu strouhanky a vývaru na masovou směs. Proti gustu, žádné námitky, prostě miluji plněné papriky s chutí dobré papriky, rajčat, masa a popř mírně pálivé, žádný kmín, nové koření (snad jet ten bobkový list). Jednoduché, prosté a chutné.

Dobrý večer, pane Jiří,
děkujeme za Váš příspěvek a tip k zamyšlení.
Vaše verze plněných paprik vypadá také moc lákavě. Určitě vyzkoušíme 🙂

Dnes jsem vyzkoušela a mňamka veliká! Chutnalo i návštěvě, a to nejen podle řečí, ale že si přidala nášup 🙂

Přidejte svůj komentář