Ingredience
- 3 ks střední patizon
- 50 g čedar
- 30 g mražený hrášek
- 4 ks rajčata
- 3 stroužky česnek
- 1 ks uzený tempeh
- 1 ks cibule
- čerstvě mletý pepř
- olej
Omáčka
- 5 ks rajčata
- 4 ks sušená rajčata
- 3 kuličky nové koření
- 3 lžíce bílé víno
- 2 listy bobkový list
- 1 lžička jablečný ocet
- 1/2 lžičky cukr
- 1/2 lžičky kukuřičný škrob
- čerstvě mletý pepř
- tymián
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli a česnek nasekáme nadrobno a krátce orestujeme na pánvi na troše oleje. Tempeh nastrouháme nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Přidáme nastrouhaný sýr, hrášek, nakrájená sušená rajčátka, orestovanou cibuli s česnekem, osolíme a okořeníme. Směs by měla mít výraznou chuť, aby se v patizónu neztratila. |
2 Hotovo | Patizony omyjeme a ostrým nožem jim odkrojíme horní část se stopkou. Lžičkou vydlabeme dužinu. Pokud je mladá a jemná, můžeme jí část pokrájet do směsi. |
3 Hotovo | Patizony lžičkou naplníme a náplň upěchujeme. Přiklopíme vrchní částí se stopkou. Celé pokapeme olejem. Zabalíme je každý zvlášť do pečícího papíru a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka, cca 50 minut. |
4 Hotovo | Zatímco se nám pečou patizony, připravíme si omáčku. Na oleji orestujeme cibuli a česnek posekaný na drobné kousky. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a víno a vydusíme. Rajčata rozmixujeme na kaši a přilijeme do kastrolu. Přidáme i pokrájená sušená rajčátka, koření, ocet a sůl a povaříme asi 5 minut. |
5 Hotovo | Ve sklence rozmícháme trošku škrobu s asi 1 dl vody a přilijeme do kastrolu. Prohřejeme, vyndáme bobkový list, nové koření a omáčku rozmixujeme. |
6 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |