0 0
Špenátový quiche – špenátový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
175 g hladká mouka
85g máslo
1 vejce
1 lžíce studená voda
špetka sůl
Náplň
150 ml šlehačka
3 vejce
3 rajče
1 vanička čerstvý špenát
2 stroužky česnek
1 cibule
1 mozzarella
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek

Špenátový quiche – špenátový koláč

Dle názvu quiche to vypadá, že slaný koláč je Francouz. Slovo ale údajně vzniklo zkomolením německého kuchen - koláč.

  • 95 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Koláčová forma o průměru 26 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Z mouky, studeného pokrájeného másla, vejce, soli a trošičky studené vody zpracujeme hladké těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, abychom jej zbytečně nezahřívali rukama. Těsto rozplácneme na placku, zabalíme do fresh fólie a necháme půl hodinky odpočinout v lednici.

2
Hotovo

Špenát oplácheme, dokonale osušíme a pokrájíme. Cibuli a česnek posekáme nadrobno. Do vyšší pánve nalijeme trochu oleje a cibuli s česnekem necháme zesklovatět. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a chviličku dusíme. Stáhneme z plotny a necháme zchladnout.

3
Hotovo

Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky. Vejce vidličkou rozšleháme se šlehačkou, lehce osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.

4
Hotovo

Čtvrt hodiny před válením těsto vyndáme z lednice. Koláčovou formu položíme dnem nahoru na pečící papír a obkreslíme tužkou. Na papír doprostřed kruhu položíme těsto a rozválíme až k nakreslené lince. Pak papír obstřihneme centimetr kolem a vložíme do formy. Hezky prsty vtlačíme ke hraně, aby zůstal zvýšený okraj cca 1,5-2 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou po celé ploše, zakryjeme pečícím papírem a zasypeme luštěninami, které podrží tvar při předpečení. Anebo utrhneme 75 cm alobalu, který podélně srolujeme a ruličku vtlačíme po obvodu. Předpečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 15 minut.

5
Hotovo

Na předpečený korpus rozprostřeme špenát, poklademe plátky rajčat a mozzarelly a zalijeme vejci. Vložíme do trouby a dopečeme cca 30 minut při 180 st. C.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Bramborové gnocchi s lososem a smetanovo-sýrovou omáčkou
další
Tarte Tatin – obrácený koláč z listového těsta
předchozí
Bramborové gnocchi s lososem a smetanovo-sýrovou omáčkou
další
Tarte Tatin – obrácený koláč z listového těsta

Přidejte svůj komentář