Ingredience
- cca 1000 ml zeleninový vývar
- 100 ml bílé víno
- 300 g rýže Arborio
- 300 g dýně Hokaidó
- 80 g pancetta
- 30 g máslo
- 60 g sýr parmazánového typu
- 2 stroužky česnek
- 1 větší cibule cibule
- 1 lžička rozmarýna
- sůl
- citrónová šťáva
- citrónová kůra
- olivový olej
Postup přípravy
Semínka z dýně nemusíte vyhazovat. Očistěte a nechte rozložené uschnout. Pak použijte na lahodný čaj.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Sýr nastrouháme a z poloviny vytvoříme placičku na pečící papír položený na plech. Tu vložíme do trouby a upečeme dozlatava při 190 st. C. Pak z trouby vytáhneme a necháme zchladnout. Následně rozlámeme a použijeme na ozdobení risotta na talířích. |
2 Hotovo | Vývar zahřejeme k bodu varu a osolíme. Případně rozpustíme 2 bio bujónové zeleninové kostky v horké vodě. Pancettu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvičce. Dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek posekáme. |
3 Hotovo | Do kastrolu nalijeme trošku oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přisypeme neopláchnutou rýži a dýni a chvilku opékáme. Zalijeme vínem, zasypeme rozmarýnou a necháme vydusit. Pak zalijeme trochou vývaru, aby byla rýže sotva ponořená, přidáme pancettu, zaklopíme a dusíme. Takto postupujeme opakovaně vždy s trochou vývaru do doby, dokud rýže nebude uvařená "na skus". Pak přidáme plátky másla, pár "strouhů" citrónové kůry, cca lžíci citrónové šťávy a přisypeme i zbytek sýra. Dle chuti případně dosolíme a promícháme. |
4 Hotovo | Stáhneme z plotny a na talířích ozdobíme kousky parmazánových chipsů. |