0 0
Kávový dort s banánovým karamelem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
100 g třtinový cukr
90 g hladká mouka
50 g podmáslí
40 g olej
20 g kakao
15 g Gustin
2 vejce
6 g prášek do pečiva
1 lžíce horká voda
1 plná lžička instantní káva
citrónová kůra
špetka sůl
Banánový karamel
280 g zralý banán 3 ks
120 g cukr krupice
15 g máslo
2 lžíce voda
3 lžíce citrónová šťáva
z 0.5 citrónová kůra
špetka sůl
Na zvlhčení
1 šálek expresso
Krém
250 g šlehačka 40%
250 g mascarpone
250 g tučný tvaroh
60 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
1 lžička instantní káva
Drobenka
35 g hladká mouka
20 g třtinový cukr
20 g máslo
6 g kávový lógr
6 g strouhaný kokos
1 lžíce voda
Na zdobení
4 plátky citrón
3 lžíce cukr krupice
3 vlašské ořechy

Kávový dort s banánovým karamelem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 120 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Banánový karamel

  • Na zvlhčení

  • Krém

  • Drobenka

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Forma o průměru 16 cm.

Plnění dortu je ideální dělat ve formě, která má po bocích přichycenou buď průhlednou fólii anebo pečící papír. Dort se pak může dokonale upěchovat, aby se náplň rovnoměrně rozvrstvila.

 

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Před přípravou vyndáme z lednice vejce a podmáslí, abychom dosáhli pokojové teploty. Taky si zalijeme lžičku instatní kávy lžící vroucí vody. A taky si nachystáme espresso.

2
Hotovo

Začneme s banánovým karamelem, protože nám bude muset vystydnout. Do kastrůlku odměříme cukr, pokropíme vodou a zvolna zahříváme (bez míchání), až se začne cukr rozpouštět a zlátnout. Ke konci už vznikající karamel promícháme, aby se rozpustila krustička. Do karamelu přidáme oloupané a pokrájené banány a máslo. Chladné banány s máslem způsobí, že karamel na chvilku zhoustne. Nepropadejte panice a za stálého míchání nechce opět rozpustit. Banány se rozpadnou. Pak je ochutíme citrónovou šťávou a kůrou.

3
Hotovo

Až bude hotový karamel, vrhneme se na korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme dotuha s cukrem a špetkou soli. Tuhý sníh znamená, že po vyndání metly se špičky nebudou ohýbat dolů (pozor však na přešlehání, aby nebyl sníh příliš suchý). Ke žloutkům vmícháme olej, podmáslí, rozpuštěnou kávu a pár strouhů citrónové kůry. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a Gustinem.

4
Hotovo

Do bílků vylijeme tekutou složku a balónovou metlou zlehka, ale svižně promísíme. Pak ke směsi prosejeme přes cedník suchou složku a rovněž promícháme. Dno pečící formy vyložíme pečícím papírem. Pokud máme ocelovou stahovací obruč, položíme jí na pečící papír na plech. Boky nevymazáváme. Těsto do formy vylijeme a vložíme do trouby rozehřáté na 170 st. C (ne horkovzduch). Pečeme cca 40 minut. Je-li po této době dort upečený zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed korpusu. Vytáhneme-li jí suchou, je hototo. Korpus necháme chvíli zchladnout a pak obřízneme nožem, abychom jej uvolnili od boku formy. Necháme vystydnout.

5
Hotovo

Zatímco se nám peče dort připravíme drobenku. Mouku promneme s cukrem, máslem, lógrem z kávy a kokosem. Pokropíme lžící vody a na pečící papír utvoříme placku. Upečeme v troubě na horkovzduch při 180 st. C cca 15 minut. Musí být křupavá. Vychladlou nalámeme na kousky.

6
Hotovo

V malé pánvičce nachystáme citrón a ořechy na zdobení. Po dně rozvrstvíme 3 lžíce cukru a zahříváme až se nám rozpustí. Pak vložíme plátky citrónu a půlky oloupaných ořechů. Až se plátky začnou barvit dozlatova, otočíme je spolu s ořechy.

7
Hotovo

A taky si připravíme krém. Zahřejeme trošičku šlehačky a rozpustíme v ní instantní kávu. Necháme v lednici vychladit. Do vyšší nádoby pak dáme mascarpone, tvaroh, šlehačku, rozpuštěnou kávu, prosátý cukr a citrónovou šťávu a ručním šlehačem ušleháme v krém.

8
Hotovo

Zchladlý korpus nahoře zarovnáme, pokud není vrchní část rovná. Dále prokrojíme tak, aby vznikla 3 patra. Každé patro zvlhčíme připraveným espressem. Na spodní část natřeme část krému, aby na bocích byl vyvýšený krémový okraj. Do vzniklé "vaničky" rozvrstvíme půl banánového karamelu. Na něj položíme druhé patro a celé zopakujeme. Položíme třetí část, přitlačíme a dort pomažeme z boku a shora zbytkem krému. Navrch dáme krému víc a trochu zbrázdíme povrch.

9
Hotovo

Ozdobíme plátky karamelizového citrónu, půlkami nebo čtvrtkami ořechů a nalámanou drobenkou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Hrachová polévka s klobásou
další
Rýžové krokety s uzeným lososem z horkovzdušné fritézy
předchozí
Hrachová polévka s klobásou
další
Rýžové krokety s uzeným lososem z horkovzdušné fritézy

2 komentářů Schovat komentáře

Přidejte svůj komentář