Ingredience
- 2 větší kedlubna
- 2 větší mrkev
- cca 250 ml zeleninový vývar
- 40 ml šlehačka
- 4 lžíce bílé víno
- 2 lžíce Ghí - přepuštěné máslo
- 1 cibule
- 1 jarní cibulka
- 1 zarovnaná lžíce cukr krupice
- 1 plná lžíce hladká mouka
- sůl
- muškátový oříšek
A ještě
- 6 brambory
- sůl
- kmín
- 3 česnekové stonky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory oloupeme, rozčtvrtíme, propláchneme a dáme vařit do osoleé a okmínované vody. |
2 Hotovo | Kedlubny a mrkve zbavíme slupek. Mrkve nakrájíme na silnější kolečka a kedlubny na hranolky. Cibuli posekáme nadrobno a jarní cibulku včetně zelené části nakrájíme na špalíčky. |
3 Hotovo | V kastrolu rozehřejeme ghí (nebo máslo s trochou oleje) a cibuli na něm necháme zesklovatět. Zasypeme cukrem a pár minutek opékáme. Zalijeme vínem a až vysyčí, přidáme mrkev a hranolky kedlubny. Krátce orestujeme. |
4 Hotovo | Potom zeleninu odsuneme stranou a dno pánve zaprášíme moukou. Vařečkou po chviličce promísíme se zeleninou a krátce opečeme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku. Zaklopíme pokličkou a stáhneme teplotu na minimum. Necháme 10-15 minut dusit. Občas promícháme, aby se omáčka nepřichytila ke dnu. |
5 Hotovo | Přidáme jarní cibulku a šlehačku a ještě dvě minuty podusíme. Ochutnáme a případně chuť doladíme. Můžeme přikápnout i citrónovou šťávu. |
6 Hotovo | V mezičasne pokrájíme česnekové stonky, vhodíme na rozehřátou pánev s trochou oleje, lehce osolíme a krátce orestujeme. |