Ingredience
- 300 g rýže Carnerolli
- 100 ml bílé víno
- 100 g rajčatové pyré
- 40 g máslo
- 40 g sýr parmazánového typu
- 5 sušená rajčata
- 2 rajčata
- 2 stroužky česnek
- 1,5 zeleninový bio bujón
- 1 cibule
- chilli vločky
- olivový olej
A ještě
- 100 g pancetta
- čerstvá bazalka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek rozmáčkneme nožem a posekáme. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, zbavíme bubáků a nakrájíme na malé kousky. Sušená rajčata také nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. V 6 deci vody svaříme bujón, případně použijeme vývar. |
2 Hotovo | Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme ve větší pánvi nebo kastrolu dosklovata. Přisypeme suchou rýži a chvilku společně mícháme a opékáme, aby se celá obalila olejem. Zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme a necháme vydusit. Zalijeme částí vývaru, jen aby rýže byla lehce zalitá, opět promícháme, přiklopíme a necháme vydusit. Takto pokračujeme, dokud máme vývar. Když přilijeme vývar naposledy, přidáme i oboje rajčata a rajčatové pyré. Přiklopíme a chvilku dusíme. Pak dodáme, máslo, nastrouhaný sýr a stáhneme z plotny. |
3 Hotovo | Během doby, co se bude dusit rýže, vyškvaříme pancettu. Na pánev kápneme olej, rozehřejeme a rozložime do ní plátky pancetty. Můžeme je jakoby namuchlat. Přihodíme i lístky bazalky. Když se bazalka opeče, přidáme jí k hotovému risottu. Pancettu použijeme ke zdobení na talířích. |