0 0
Řecká musaka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
400 g mleté hovězí maso nebo jehněčí
400 g krájená rajčata v konzervě
150 ml červené víno
50 g rajčatový protlak
6 brambory větší
3 stroužky česnek
2 lžíce oregano
1 lilek velký
1 cibule
0,5 lžičky římský kmín
0,3 lžičky skořice
sůl
čerstvě mletý pepř
olej
Sýrový bešamel
cca 200 ml mléko
100 ml šlehačka
30 g máslo
20 g sýr parmazánového typu
1 lžíce hladká mouka vrchovatá
muškátový oříšek
sůl
dle chuti citrónová šťáva

Řecká musaka

Trendy:
  • Masožrout

Na přípravu se hodí brambory typu C.

  • 95 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Sýrový bešamel

Postup přípravy

Sdílet

Forma 28 x 18 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do kastrolu kápneme trochu oleje a zpěníme na něm posekanou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a za stálého míchání orestujeme. Okořeníme skořicí, oreganem, římským kmínem a pepřem. Zakápneme vínem a pár minut dusíme. Zalijeme rajčaty z konzervy a přidáme i protlak. Osolíme, promícháme, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme asi půl hodiny.

2
Hotovo

Lilek nakrájíme na cca centimetrové plátky. Potřeme olejem, osolíme a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme pod rozpálený gril do trouby a pečeme při 200 st. C asi 20 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky max 3 mm silné.

3
Hotovo

V kastrolku rozpustíme máslo a zasypeme moukou. Usmažíme světle zlatavou jíšku. Naředíme šlehačkou, mlékem a rozmícháme metličkou. Uvaříme řidší bešamel. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.

4
Hotovo

Pekáček vytřeme olejem. Na dno vyskládáme vrstvu plátků brambor. Zalijeme trochou masové směsi, vyskládáme vrstvu grilovaného lilku. Opět nalijeme trochu raqú. Takto pokračujeme dokud máme suroviny. Končíme vrstvou brambor. Pod brambory, kromě raqú, nalijeme trochu sýrového bešamelu. Zbytek pak rozlijeme navrch.

5
Hotovo

Zakryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 45 minut. Pak alobal odstraníme, teplotu snížíme na 170 st. C a pečeme ještě 20 minut, dozlatova.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pomazánka s avokádem
další
Zeleninová koprovka
předchozí
Pomazánka s avokádem
další
Zeleninová koprovka

Přidejte svůj komentář