Ingredience
- 800 g mleté vepřové maso
- 150 ml mléko
- 3 stroužky česnek
- cca 2 lžíce hladká mouka
- 1,5 rohlík
- 1 vejce
- 1 lžíce plnotučná hořčice
- 1 cibule
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- sůl
- dle potřeby strouhanka
Kaše
- 6 brambory
- cca 200 ml mléko
- 40 g máslo
- sůl
Salát
- 2 jablko
- 1 červená řepa
- citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky natrháme na malé kousky a namočíme do mléka. Maso přendáme do mísy, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a vymačkané rohlíky. Okořeníme solí, majoránkou, pepřem, kmínem a hořčicí. Zasypeme moukou a opravdu důkladně promísíme. Nejdřív vařečkou a pak rukama. Pokud by byla směs řídká, zahustíme trošku strouhanky. |
2 Hotovo | Pekáček vyložíme alobalem, který potřeme olejem. Z masa utvoříme dlouhou šišku a přendáme na alobal. Do skleničky nalijeme trochu vody a pomocí mašlovačky sekanou vydatně potřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a 15 minut předpečeme. Pak teplotu snížíme na 150 st. C a ještě cca 50 minut pečeme dozlatova. Občas potřeme výpekem. |
3 Hotovo | Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do vody, osolíme a uvaříme doměkka. Mléko ohřejeme a máslo rozehřejeme. Z uvařených brambor slijeme vodu a přilijeme k nim máslo. Rozšťoucháme a pak postupně přidáváme mléko a stále šťoucháme, až nám vznikne kaše požadované hustoty. Případně dosolíme dle chuti. |
4 Hotovo | Jablka a červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Dochutíme citrónovou šťávou. |