0 0
Slaný štrůdl se špenátem a lososem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
1 listové těsto již rozválené
350 g losos
Špenát
200 g mražený špenát ideálně špalíčky
1 cibule menší
1 stroužek česnek
1 vejce
sůl
olej
Bešamel
cca 100 ml mléko
20 g máslo
10 g hladká mouka
sůl
citrónová šťáva

Slaný štrůdl se špenátem a lososem

Trendy:
  • Masožrout
  • Snadné a rychlé recepty

Všichni jsme vzývali desítky let špenát coby mega zásobárnu železa. A ups, chybička v desetinné čárce se vloudila… :P

  • 55 min
  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

  • Špenát

  • Bešamel

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a v kastrolu zesklovatíme na troše oleje. Přidáme špenát, osolíme a necháme rozpustit. Vejce rozkvedláme vidličkou ve skleničce a asi 3/4 množství nalijeme do špenátu. Zbytek si necháme na potření štrůdlu. Vmícháme prolisovaný česnek a ještě dusíme, aby se vypařila přebytečná voda. Špenát necháme zchladnout.

2
Hotovo

Připravíme si bešamel. V kastrolku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem, osolíme a vaříme na krémový bešamel. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. Také necháme zchladnout.

3
Hotovo

Pokud máme lososa s kůží, kůži odstraníme. Nejlíp to půjde, pokud na větší pánev kápneme trochu oleje, rozpálíme a lososa na ní položíme kůží dolů. Necháme 2-3 minutky smažit, pak přemístíme na talíř kůží nahoru a kůži jednoduše stáhneme. Lososa lehounce osolíme a pokapeme citrónem. Ostrým nožem po stranách srovnáme, abychom dostali rovnoměrný filet a odkrojené kousky použijeme na "prodloužení" filetu na užší straně.

4
Hotovo

Listové těsto rozprostřeme i pečícím papírem na plech. Vyměříme si, kam až bude sahat filet a na tu délku uprostřed rozprostřeme špenát. Na špenát položíme hlavní filet a na konci nastavíme odkrojky a celé pokapeme bešamelem. Protilehlé strany přes náplň přetáhneme a postranní přebytečnou část odkrojíme. Konce stiskneme k sobě a zahneme dospod. Z přebytečné části můžeme vykrájet tvořítkem různé tvary. Štrůdl potřeme zbylým vajíčkem a případné tvary na něj nalepíme. Navrch je také potřeme vejcem.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 210 st. C a pečeme dozlatova, cca 20-25 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Nakládaný hermelín
další
Parmazánová pomazánka
předchozí
Nakládaný hermelín
další
Parmazánová pomazánka

Přidejte svůj komentář