0 0
Slaný štrůdl z kynutého těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Kynuté těsto
500 g hladká mouka
180 ml mléko
cca 100 ml vlažná voda
50 ml olivový olej
6 g sůl
1 zarovnaná lžička cukr
0,5 droždí
Náplň
150 g libová slanina
60 g modrý plísňový sýr
60 g sýr parmazánového typu
5 stroužků česnek
velká mísa kopřiva
tymián
čerstvě mletý pepř
chilli vločky
sůl

Slaný štrůdl z kynutého těsta

Trendy:
  • Masožrout

Kopřivy čistí krev a obsahují hodně železa.

  • 115 min
  • Porcí: 20
  • Středně náročné

Ingredience

  • Kynuté těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s cukrem a necháme nakypět. Do hnětací mísy nasypeme mouku, přilijeme vlažnou vodu a vzkypělé droždí, přidáme vejce, rozpuštěné a zchladlé máslo a zaděláme hladké měkké a vláčné těsto. K tomu ideálně poslouží kuchyňský robot. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout.

2
Hotovo

Na pánev nalijeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm pokrájenou slaninu a pokrájený česnek. Opláchnuté kopřivy spaříme vroucí vodou, vodu slijeme (použijeme jako čaj), kopřivy vyždímeme a pokrájíme. Přidáme do pánve, promícháme a přisypeme tymián (lepší je čerstvý), pepř a chilli. Modrý sýr pokrájíme na kostičky a přihodíme ke kopřivám. Ještě krátce prohřejeme a ochutnáme. Pokud směs nebude výrazná, maličko osolíme. Necháme vystydnout. Najemno nastrouháme parmazán.

3
Hotovo

Nakynuté těsto vyndáme z mísy, zmačkáme jen do válečku a vyválíme asi půl centimetru silný plát. Vydatně jej potřeme olivovým olejeme a po celé ploše rozvrstvíme náplň. Posypeme nastrouhaným parmazánem. Stočíme do štrůdlu a ohneme do rohlíku, aby se nám vešel na plech. Konce zmáčkneme a po celé ploše opět vydatně potřeme olejem. Necháme ještě 15 minut kynout.

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme dorůžova, cca 25-30 minut. Poté přikryjeme čistou utěrkou a necháme trochu zchladnou. Pak nakrájíme na porce. Nejlíp chutná ještě vlažný.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Smažený květák
další
Ovocný koláč z ovesných vloček
předchozí
Smažený květák
další
Ovocný koláč z ovesných vloček

Přidejte svůj komentář