• Snědeno.cz
  • Maso
  • Vepřová panenka s cibulovou omáčkou a šťouchanými brambory
0 0
Vepřová panenka s cibulovou omáčkou a šťouchanými brambory

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1 velká vepřová panenka
sůl
olej
Cibulová omáčka
400 g cibule
70 g máslo
6 lístků šalvěj
3 snítky tymián
1 dl bílé víno
1 kostka zeleninový bio bujón
1/2 lžíce hladká mouka
1/2 lžičky třtinový cukr
1/2 lžičky nebo dle chuti chilli koření
citrónová šťáva
Šťouchané brambory
5 ks brambory
2 ks šalotka
olej
čerstvě mletý pepř
sůl
petrželka

Vepřová panenka s cibulovou omáčkou a šťouchanými brambory

Trendy:
  • Masožrout

Pravidelným pojídáním cibule můžeme snížit krevní tlak
i cholesterol.

  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

  • Cibulová omáčka

  • Šťouchané brambory

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a rozkrájíme na nudličky. V kastrolu rozehřejeme máslo s cukrem a orestujeme dorůžova. Potom přisypeme cibuli. Přidáme kari pastu, rozdrobený bujón a posekanou šalvěj s odraným tymiánem. Za velmi častého míchání necháme cibuli zkaramelizovat dozlatova (pozor, aby se nespálila). Když už má cibule požadovanou barvu, přilijeme víno a necháme vydusit. Pak přisypeme mouku a za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou (cca 1,5-2 dl) a povaříme do zhoustnutí. Rozmixujeme ponorným mixérem anebo můžeme nechat tak. Nakonec můžeme dochutit trochou citrónové šťávy.

2
Hotovo

Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Šalotku pokrájíme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme brambory, osolíme a promícháme s pokrájenou petrželkou.

3
Hotovo

Panenku otřeme vlhkým ubrouskem, odkrájíme tučné kousky, osolíme, potřeme olejem a zprudka opečeme na rozpálené suché pánvi ze všech stran. Když je celá zlatavá, zabalíme ji do alobalu a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C na cca 15 minut. Pak ji vyndáme, necháme ji v alobalu 5 minut odstát a rozbalíme. Puštěnou šťávu přilijeme ještě do omáčky. Panenku nakrájíme na plátky a podáváme přelitou cibulovou omáčkou, se šťouchanými brambory.

4
Hotovo

Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Limonáda z cuketové šťávy
další
Domácí malinovka

Přidejte svůj komentář