0 0
Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

600 g hovězí plec
1,5 dl červené víno
0,5 dl koňak
6 švestky
3 plátky slanina
3 kuličky nové koření
2 cibule
2 bobkový list
2 hřebíček
1 snítko rozmarýna
1 stroužek česneku
1 bio hovězí bujón
1 celý kus skořice
sůl, pepř
šťáva z citrónu
olej
Kapusto-slaninové knedlíky
4 listy kapusta
4 plátky slanina
3 rohlík
2 vejce
120 ml mléko
45 g hrubá mouka
20 g máslo
sůl
fresh fólie
bílá nit
1 červená cibule na ozdobení

Hovězí po staročesku s kapusto-slaninovým knedlíčkem

Trendy:
  • Masožrout
  • Top recepty

Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Cibulí na talířích ozdobíme knedlíky.

  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Kapusto-slaninové knedlíky

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce.

2
Hotovo

Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí.

3
Hotovo

Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme.

4
Hotovo

Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbon. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.

5
Hotovo

Jméno rozmarýna je prý odvozeno od rose a marina, tedy mořská růže. Jméno je to krásný, o tom žádná, jen přemýšlím, jak k němu přišla. Rozmarýnka je totiž pěkná divoška, která dokáže zvednout tlak a pěkně člověka rozparádit :)

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Bramborové knedlíky se švestkami a mákem
další
Smažené jarní závitky

Přidejte svůj komentář