Ingredience
- 600 g mleté hovězí maso
- 250 g červené fazole
- 250 g rajčatová passata
- 250 ml hovězí vývarnebo 1 hovězí bio bujón rozpuštěný v horké vodě
- 5 sušená rajčata
- 3 rajčata
- 3 stroužky česnek
- 2 jarní cibulka
- 2 kostičky hořká čokoláda
- 1 cibule
- 1 lžíce sladká paprika
- 1 lžička Chipotle vločky
- 0,5 lžičky drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Příloha
- 1,5 hrnku rýže
- sůl
- 5 rajčata
- 5 lžic zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Umeleme maso, pokrájíme cibuli, česnek a sušená rajčata. V malém kastrolku přivedeme k varu vodu a spaříme v ní rajčata čerstvá. Sloupneme slupku a odstraníme bubáky. Pak je pokrájíme na kousky. Na kousky nakrájíme také jarní cibulku, včetně zelené části. Fazole slijeme a propláchneme vodou. Pokud nemáme hovězí vývar, ve čtvrt litru horké vody rozpustíme bio bujón. |
2 Hotovo | Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli s česnekem. Když začnou lehce zlátnout, přidáme maso a zasypeme kořením. Restujeme a vařečkou oddělujeme kousky masa od sebe. Když začne maso chytat barvu, zalijeme horkým vývarem a rajčatovou passatou. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Poté přidáme pokrájená sušená i čerstvá rajčata, opět zakryjeme a dusíme dalších cca 8 minut. Potom přidáme fazole, jarní cibulku a čokoládu, dle chuti dosolíme a ještě 5 minut zahříváme. |
3 Hotovo | V mezičase si několikrát propláchneme rýži. V kastrolku jí doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme a uvaříme doměkka, cca 12 minut. |
4 Hotovo | Rajčata omyjeme, osušíme a příčně překrojíme na půlky. Řeznou stranou je položíme na rozpálenou suchou pánev a z této strany rychle opečeme. |
5 Hotovo | Maso na talířích ozdobíme zakysanou smetanou. |