0 0
Zelné pickles s mrkví

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1000 g hlávkové zelí
15-20 g sůl
4 cibule
3 mrkev

Zelné pickles s mrkví

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Do plavek s chutí
  • Levné a chutné recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Kvašení zeleniny je prastará disciplína. Už naši předkové věděli, že kvašením zelí si uchovají důležité vitamíny po celou zimu.

  • 45 min
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Čím budou nudličky tenčí, tím lepší. Cibuli oloupeme, a také nakrájíme na proužky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí přidáme k zelí a osolíme.

2
Hotovo

A teď nastává důležitá fáze. Směs v míse se musí důkladně promačkat. Mačkáme tak dlouho, až ze zelí prýští šťáva. Čím víc šťávy zelí pustí, tím bude následné pickles šťavňatější a lepší.

3
Hotovo

Hotové zelí natlačíme do vyvařených sklenic. Pěchujeme hned odspodu každou vrstvu kterou přidáme, abychom vymačkali veškeré vzduchové bublinky. Skončíme asi 2 cm pod hrdlem. Zakryjeme zelným listem nebo silnějším igelitem a zase upěchujeme. Povrch zatížíme omytým kamenem nebo speciální pružinou a přikryjeme víčkem. Jen zlehka zašroubujeme, aby mohla unikat případná šťáva. Skleničky položíme na tácek a necháme pár dní stát při pokojové teplotě. Mně nejvíc chutná zelí kvašené 5 dní. Potom sklenici uzavřu, omyju a uložíme do lednice, kde se kvasný proces zpomalí.

4
Hotovo

Zelí odebíráme dle potřeby, ale vždy povrch důkladně upěchujeme a zakryjeme.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Lasagne s boloňským ragú
další
Žampiónový nákyp
předchozí
Lasagne s boloňským ragú
další
Žampiónový nákyp

Přidejte svůj komentář