https://www.snedeno.cz
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Nové Recepty
  • KATEGORIE
  • Výživové trendy
    • Bezlepkové recepty
    • Masožrout
    • RAW Recepty
    • Vegetariánské
  • Inspirace a sezóna
    • Houbařská sezóna
    • 5 a méně!
    • Do plavek s chutí
    • Domácí limonáda
    • Levné a chutné recepty
    • Maminčiny recepty
    • Přírodní medicína
    • Recepty na grilování
    • Recepty pro děti
    • Rychlé recepty k obědu
    • Snadné a rychlé recepty
    • Top recepty
    • Zdravé recepty
    • Vaříme v miomatu
    • Jídla z českých hospod
  • Ingredience
  • Blog
  • Snědeno.cz
  • Blog
  • Houbařská sezóna nekončí, to teda ne!

Houbařská sezóna nekončí, to teda ne!

Posted on Lis 20th, 2017
by Miriam
Kategorie:
  • Blog

Když jsem se s předsedou Mykologického kroužku v Unhošti Jiřím Véle domlouvala na houbařskou procházku lesem, navrhl 17. listopad. Termín mě trochu zarazil a namítla jsem, že to už přece žádné houby neporostou. Jirka viditelně ožil a zvolal: „Naopak! Už neporoste plevel jako hříbky, ale pořádné houby.“

Nevím jak jinde, ale 17. listopadu by u nás psa nevyhnal. Já vytáhla manžela, zimní kabát, čepici, rukavice, deštník a košík a vyrazili jsme vstříc houbařskému dobrodružství. Sychravý podzimní les je asi tím nejautentičtějším místem pro rozhovor o houbách.

Jirka je nejen mykolog, ale i mineralog, entomolog, paleontolog a včelař. Co se hub týče, je specialistou na hvězdovky a housenice. Z lesa chodí s prázdnou málokdy a jak říká, je houbař estét. Sbírá jen houby, které se mu líbí.

Hvězdovka vlasohlavá
Hvězdovka tuhová
Hvězdovka Pouzarova
Hvězdovka bradavková

Letos jsme si houbaření užili náramně, ale můžeme si i teď na podzim donést z lesa nějaké houbařské úlovky?

Samozřejmě. Je spousta podzimních hub, které naopak rostou v chladnějším počasí. Třeba hlíva ústřičná, tu nepoškodí ani mráz. Anebo ucho jidášovo, právě teď je jeho doba. Ale sbírat můžeme například i čirůvky, strmělky, šťavnatky. A jsou i houby, jejichž čas ještě přijde. Třeba taková pomrazka.

Jiří Véle – mykolog

Můžou se houby sbírat i když uhodí mrazíky?

Hřibovité houby rozhodně ne. V nich po přemrznutí dochází k rozkladu, a ten by mohl  způsobit druhotnou otravu jedem, který je dost podobný botulotoxinu.

 

Když už jsme u otrav, zaznamenala jsem informaci, že bedla červenající může způsobit zdravotní potíže. My jí sbíráme a nikdy nám nic nebylo.

Ano, byly nějaké případy, kdy bedly červenající způsobily trávicí problémy, ale není prokázané, že by byly jedovaté. Je to spíš o citlivosti jedince, nejspíš nějaké alergii. Já tvrdím, že bedly, které rostou v lese, jsou jedlé. Je třeba se vyvarovat bedel, které vyrostou na zahradách nebo loukách, ty mohou být smrtelně jedovaté. A od bedel lesních jsou k nerozeznání.

 

Když už jsme u jedovatých hub, kolik u nás roste opravdu smrtelně jedovatých?

Říkám jim TOP 5. Mochomůrka zelená a její variety, Vláknice začervenalá – Patouillardova, Pavučinec plyšový, Závojenka olovová a Čepičatka jehličnanová.

 

Asi neplatí pravidlo, že když je houba nakouslá od zvěře, tak je jedlá…

Rozhodně ne. Například zajíc může klidně pozřít muchomůrku zelenou a nic se mu nestane, ale třeba srnka by pošla.

 

Jak se správně sbírají houby? My se doma často dohadujeme, jestli vykroutit nebo uříznout…?

Houby jsou tu miliardy let a budou tu stále. Kdyby houby nebyly, nebyly by stromy ani život. Je jedno, jestli vykroutit nebo uříznout. Uříznutím se připravíš o podstatnou část houby. A když vykroutit, tak mycellium – podhoubí přikrýt, aby nevyschlo. Plodnice rostou v místech, kde se mycellium kříží a domnívám se, že šetrné odstranění houby růst podporuje. Má totiž ohromnou regenerační schopnost, takže pokud jsou vhodné podmínky, rychle se obnovuje.

 

Jaké jsou vůbec vhodné podmínky pro růst hub?

Houby mají rády vlhko a naprosto nesnášejí vítr. Letošní vichřice pravděpodobně úplně zdevastovala lokalitu na Mělnicku, kde rostly šťavnatky pomrazky zlaté. To jsou opravdu nádherné houby.

 

Vyskytují se u nás houby, které jsou doslova vzácné?

Takových hub je celá řada. Třeba hřib královský. Za utržení jedné plodnice je pokuta 50.000 korun. A neznalost zákona ani v tomto případě neomlouvá. Ale vzácná jsou i kuřátka nebo korálovec. Ty se prostě nesbírají, to jsou houby na okrasu.

Kuřátka nejsou na trhání, ale na kochání 🙂

 

Jsme národem houbařů a existuje celá řada bezvadných receptů. Prozdradíš nám nějaký speciální, který bych mohla vyzkoušet z hub, které jsme dneska našli? (čirůvka fialová a dvoubarvá, strmělka mlženka, šťavnatka modřínová)

Jeden můj kamarád, který už bohužel nežije, dělal na naše přednášky vždycky čirůvky v bešamelu zapečené na houskách. Ty byly výborné. A taky jsou bezvadné zavináče.

 

Ještě si neodpustím otázku, jak houby mrazit. Syrové nebo blanšírované?

Určitě tepelně opracované. Za prvé vůní hub nenačichne mrazák a za druhé déle vydrží. Pokud zamrazíš houby syrové, musíš je zpracovat do osmi týdnů.

 

Jirko, děkujeme moc za příjemnou procházku a cenné informace. 

Helmovka ředkvičková – jedovatá kráska
Strmělka mlženka – mladá a stará
Jirka nám ukázal své naleziště čirůvek dvoubarvých
Jedlá šťavnatka modřínová
Čirůvčí dvojčata – jedlá a výborná
Čirůvky dvoubarvé a fialové, strmělka mlženka a šťavnatka modřínová – část našeho úlovku
  • blog

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

Přidejte svůj komentář Zrušit odpověď na komentář

Dnes nejvíce navštěvujete:

  • Borůvkový koláč s drobenkou
  • Levandulová limonáda
  • Karbanátky s cuketou pečené v troubě
  • Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře
  • Indické placky čapátí
  • Crumble řezy s tvarohem a rybízem
  • Krémové risotto s lososem
  • Litý rybízový koláč
  • Levandulový sirup
  • Gnocchi s kuřecím masem a špenátem

Miriam Kotorová

Miriam Kotorová

Miluji vaření a tvůrčí proces, který ho provází. Zcela neskromně si myslím, že mi to docela jde. Mojí specialitou jsou jednoduchá a rychlá jídla. Zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že vaření může být i zábava.

Snědeno Na Cestách

Najdete nás i zde

Inspirace a sezóna

5 a méně! Bezlepkové recepty Domácí limonáda Do plavek s chutí Druhá šance Houbařská sezóna Jídla z českých hospod Levné a chutné recepty Maminčiny recepty Masožrout Moučníky a sladká jídla Přírodní medicína RAW Recepty Recepty na grilování Recepty pro děti Recepty z horkovzdušné fritézy Rychlé recepty k obědu Snadné a rychlé recepty Tloustneme do plavek Top recepty Vaříme v MioMatu Vegetariánské Zdravé recepty

NEZMEŠKEJTE NOVÉ RECEPTY

Připojte se k nám

Sledujte náš Instagram

snedeno.cz


S rybízy jsme letos dopadli jak sedláci u Chlumc
S rybízy jsme letos dopadli jak sedláci u Chlumce. Červenému i s angreštem se přestalo pod rostoucím ořechem dařit a černý, který byl letos obzvlášť obalený, nám ulomila nedávná vichřice. Ještěže má člověk kamarády😍 Dostala jsem červný i červený a hned se pustila do rybízového koláče, protože bez něj by nebylo to správné léto😊
.
.
.
.
.
#kolac #kolace #peceni #pečení #pecenie #peceniejeradost #pecenieslaskou #pecenijeradost #pecenieslaskou #baking #bakinglove #cake

Junior s kámošem to vzali přes obchod a pozvali
Junior s kámošem to vzali přes obchod a pozvali nás na večeři. Sama bych se do klubového sendviče s hranolkami a slaninovou majonézou pravděpodobně nikdy nepustila a už vůbec ne ve večerních hodinách, ale musím uznat, že chutnal fantasticky a hranolky tím, že byly připravené v horkovzdušné fritéze, nebyly žádná mega kalorická šleha. No, a tu slaninovou majonézu taktně "přejdu”😆https://www.snedeno.cz/recept/club-sandwich/
.
.
.
.
#clubsandwich #clubsandwiches #recept #sendvic #sandwich #recepty

Na středeční grilovačku jsem chystala salát C
Na středeční grilovačku jsem chystala salát Coleslaw. A jelikož žijeme momentálně v kedlubnovém ráji, přišel manžel s nápadem udělat ho právě z nich. Postup je stejný, jen místo zelí nahrubo nastrouhaná kedlubna. Pecka!!😍
https://www.snedeno.cz/recept-kedlubnovy-coleslaw/
.
.
.
.
.
#salat #salad #coleslaw #recept #vegetarian


Přitažlivost grilování pro nás tkví v tom, že si každý najde to své: vepřové, kuřecí, klobásku, zeleninu, salát, pečivo, ananas.....👌 Anebo od každého kousek😁.
.
.
.
.
#grilled #grill #recepty #recept #maso #meat

Mí kluci mě inspirovali k založení nové untre
Mí kluci mě inspirovali k založení nové untrendy kategorie "Tloustneme do plavek"😆 Co si budeme nalhávat, každý někdy s chutí tak trochu zprasí i když jídelníček má jakž takž vyvážený. A toto je první příspěvek - slaninová majonéza, na které ujíždí junior  @jakub_1893 s kámošem @sirl11s . Připravili ji pro nás včera k večeři, a ač jsme se bránili zuby nehty, nakonec jsme podlehli 😅 Bože, ach!🤩
Určitě máte taky nějaké eso v rukávu. Sem s ním, rádi vyzkoušíme, zdokumentujeme, uveřejníme🤪https://www.snedeno.cz/recept/slaninova-majoneza/
.
.
.
.
#chutovky #grilling #snack #snacks #fastfood #grilovani #grill #grilled

Bacon mayo 🥓🍟

Made by: @sirl11s @jakub_1893
Bacon mayo 🥓🍟Made by: @sirl11s @jakub_1893#baconmayo #dip #bacon #yummy #tasty #tloustnemedoplavek #food #foodporn #foodblogger


Zbylo mi půl vaničky žampiónů a pár lusek z
Zbylo mi půl vaničky žampiónů a pár lusek z farmy. Přidala jsem k nim vajíčka od kamarádky, pár listů špenátu ze záhonku a dokoupila panenku, slaninu a brambory. Za půl hodiny jsme z toho měli parádní oběd😘 https://www.snedeno.cz/recept/rolada-z-veprove-panenky-se-zampiony/
.
.
.
.
#veprovapanenka #varime #varimeslaskou #vareni #vaření #varenie #obed #oběd #vecere #večeře #vecera #večera #lunch

U nás to sice letos s třešněmi dopadlo bledě,
U nás to sice letos s třešněmi dopadlo bledě, ale košík jsme jich dostali od sousedů. A protože mák se u nás jí lopatou, udělala jsem tuhle skvělou makovo-třešňovou buchtu 😊
.
.
.
.
.
#buchta #bublanina #poppycake #poppy #peceni #pecenijeradost #pecenie #peceniejeradost #pečení #cake #baking #bakinglove


Kedlubnám se u nás opravdu daří. Kromě špenátu denně chroupeme i je. Tento salát s mrkví a dipem krásně osvěžil grilovaný sýr👌https://www.snedeno.cz/recept/kedlubnovy-salat-se-syrem-halloumi/
.
.
.
.
.
#salat #salad #vecere #večeře #vecera #večera #lunch #vegetarian #bezmasa #rychlerecepty #jednoducherecepty #obed #oběd #recept #recepty

V lednici zbylé 4 bílky, na zahradě dozrálých
V lednici zbylé 4 bílky, na zahradě dozrálých několik jahůdek a ořechy od babičky. Jasné indicie pro upečení mega jednoduché a rychlé rolády😋😘https://www.snedeno.cz/recept/beze-rolada-s-tvarohovym-kremem-a-jahodami/
.
.
.
.
.
#rolada #beze #sladkosti #peceme #pecemeslaskou #cake #peceni #pecenijeradost #pecenie #peceniejeradost

3x sláva špenátu. Stále otrháváme lístečky
3x sláva špenátu. Stále otrháváme lístečky a stále dorůstá 🌱 Díky němu jsme si dneska pochutnali na této výborné polévce. Opět se potvrzuje, že v jednoduchosti je krása ... a chuť😘https://www.snedeno.cz/recept/spenatova-polevka-2/
.
.
.
.
.
#polevka #polievka #soup #lunch #vareni #vaření #obed #oběd #cooking

Hovězí na česneku se špenátem a bramborovým
Hovězí na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem mají naši kluci navždy spojené s babičkou. Je to jedno z jejich "nej" jídel. Ale co když vyměním hovězí za uzený tempeh?? Co by na to řekli nevím, ale my s manželem jsme si pochutnali náramně🤩👌https://www.snedeno.cz/recept/uzeny-tempeh-na-cesneku-se-spenatem-a-bramborovym-knedlikem/
.
.
.
.
#vegetarian #vege #vegetarianrecipes #bezmasa #tempeh #tempehrecipe #obed #oběd #vareni #varenie #recept #recepty

Polévky jsou u nás ve fóru, a to jak vývary, t
Polévky jsou u nás ve fóru, a to jak vývary, tak krémovky. Dost často si dáváme polévku k večeři 😊https://www.snedeno.cz/recept/mrkvova-polevka-s-cervenou-cockou/
.
.
.
.
#polevka #polievka #obed #oběd #vecere #večeře #vecera #večera #soup #lunch #recept #recepty #vareni #vaření #varenie #cooking

Instagram post 18260785288157506
Instagram post 18260785288157506

Dlouhá léta jsem se trápila s dorty, prostě to
Dlouhá léta jsem se trápila s dorty, prostě to nějak "nešlo", a tak miJežíšek nadělil kurz pečení dortu s Josefem Maršálkem v Gourmet Academy. Teprve tam mi docvaklo, že pečení dortu je chemie a třeba na cukru se šetřit nemá. O své nabyté vědomosti jsem se podělila s juniorem, který se pustil do čoko dortu k narozeninám pro svojí kamarádku. Napoprvé to vzhledově a strukturovou vůbec nebylo špatný🤩 Chuť nevím, posoudit musí jiní...🥳https://www.snedeno.cz/recept/cokoladovy-dort-s-tvarohovym-kremem-a-malinami/
.
.
.
.
#dort #cake #pecemeslaskou #peceme #peceni #pecenijeradost #pečení #peceniejeradost #dorty #narozeninovydort

Když guláš, tak ať má říz💪🏻

https://
Když guláš, tak ať má říz💪🏻https://www.snedeno.cz/recept/krkovice-na-paprice/
.
.
.
.
.
#gulas #obed #oběd #vareni #vaření #varenie #varime #varimedoma #lunch #recept #recepty



Kuře z farmy, salát, cibulka a špenát ze zahrádky, brambory bůhví odkud😉 V každém případě kuřátko krásně šťavnaté a šťouchačky  se špenátem a slaninou pecka👌https://www.snedeno.cz/recept/pecene-kure-s-brambory-stouchanymi-se-slaninou-a-spenatem/
.
.
.
.
.
#kure #spinaci #spinach #obed #oběd #vecere #vecera #večeře #večera #vareni #vaření #varenie #recept #recepty #varimedoma

Kdyby se všemu dařilo jako špenátu a kedlubná
Kdyby se všemu dařilo jako špenátu a kedlubnám, byl by na světě ráj. Budu zkoušet, kam všude se vejde😆 V tomto kynutém věnci ve spojení s Fetou byl fakt parádní😘https://www.snedeno.cz/recept/spenatovy-venec-z-kynuteho-testa/
.
.
.
.
.
#spenat #spinach #spinaci #kynutetesto #obed #oběd #vecere #večeře #večera #vecera #peceni #pečení #pecenie #lunch

Zdá se, že tento litý koláč bude slušně šl
Zdá se, že tento litý koláč bude slušně šlapat na paty našemu oblíbenci z jogurtového těsta. Nadýchané těsto, svěží ovoce a křupavá drobenka s vůní vanilky jsou neodolatelná kombinace👌https://www.snedeno.cz/recept/lity-kolac-s-ovocem-a-drobenkou/
.
.
.
.
.
#kolac #peceme #peceni #pečení #pecenie #pecenijeradost #pecenislaskou #pecenieslaskou #cake #sladkerecepty

Blíží se víkend, tak se možná bude hodit rec
Blíží se víkend, tak se možná bude hodit recept na tuhle dobrotu. Já s tím na víkend nečekala, stihla jsem to mezi ranní posilovnou a popolední prací. Docela mě překvapilo, jak to šlo hladce a vlastně výsledná chuť byla dost light👌https://www.snedeno.cz/recept/maslova-krkovice-s-domacim-zelim-a-bramborovym-knedlikem/
.
.
.
.
.
#ceskakuchyne #obed #oběd #vareni #vaření #varenie #varimedoma #varime #varimeslaskou #lunch #lunchtime


Load More…



Follow on Instagram


Foodblog z lásky k jídlu

Přemýšlíte, co uvařit k obědu nebo večeři? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých, rychlých a chutných receptů. Recepty od rodinného stolu. Domácí kuchyně, rychlé recepty k obědu, zdravá výživa i sladké mlsání.

Email: miriam@snedeno.cz
  • Kdo jsme
  • Napište nám
  • Spolupráce
  • Recepty
  • Bohemian Cuisine
  • Houbařská sezóna
  • Archiv

Mockio.com | © 2018