Ingredience
- 500 g vařené červené fazole
- 200 g vařené ječné kroupy
- 60 g lněné semínko
- 3 stroužky česnek
- 2 ks rohlík
- 2 dl mléko
- 1 ks cibule
- 1 lžíce majoránka
- kousek velikosti poštovní známky mořská řasa Kombu
- hrst petrželkanebo zelená nať mrkve, řepy....
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- řepkový olej
- cca 1,5 dl olej
- na případné zahuštění jemné vločkynebo strouhanka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Fazole namočíme den předem do chladné vody a druhý den uvaříme s kouskem řasy Kombu v čisté vodě doměkka. Bude to trvat cca 1 a půl hodiny. Fazolí můžeme uvařit rovnou celý sáček, a ty, co zbydou rozdělíme do mrazáku do mikroténových sáčků. Příště nám to zkrátí dobu přípravy. Stejně tak nachystáme i kroupy. Den předem je namočíme do studené vody a druhý den v čisté vodě uvaříme doměkka. Kroupy, které nespotřebujeme také uschováme v mrazáku rozdělené na porce. |
2 Hotovo | Rohlíky natrháme na kusy, vložíme do malé misky a pokropíme mlékem. V mixéru nebo sekáčku rozsekáme cibuli s česnekem, zelenou petrželkou, solí a pepřem na kaši. Přelijeme do větší misky. Fazole také podrtíme postupně v sekáčku nebo mixéru společně s vymačkanými rohlíky. Hmotu přendáme do misky k cibulové kaši, okořeníme majoránkou, přisypeme len a přidáme uvařené kroupy. Důkladně propracujeme a necháme asi 15 minut odstát. Pokud by bylo těsto hodně řídké, zahustíme jemnými ovesnými vločkami nebo strouhankou. |
3 Hotovo | Lžící nabíráme těsto velikosti menšího tenisáku, ukoulíme a rozplácneme na placičku. Vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem a zvrchu každý pokapeme asi lžičkou oleje. Mašlovačkou rozetřeme po celé ploše. |