0 0
Kulajda se zastřeným vejcem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Polévka
200 g brambory
200 ml šlehačka
100 g hřibovité houby
40 g máslo
5 kuliček nové koření
5 kuliček pepř
2 listy bobkový list
2 kostky zeleninový bio bujón
2 lžíce hladká mouka
1 lžíce cukr
1 lžíce jablečný ocet
1 lžíce citrónová šťáva
0,5 lžičky kmín
hrst kopr
A navíc
4 ks vejce
2 lžíce jablečný ocet
sůl
zakysaná smetana

Kulajda se zastřeným vejcem

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Na kulajdu neexistuje jeden originální recept. Je jich spousta. Jisté však je, že kulajda je čistokrevná Češka.

  • 45 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Polévka

  • A navíc

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Houby nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Stále mícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a ještě chvíli restujeme, až máslo začne vonět. Zalijeme 1,2 l horké vody, přidáme bobkový list, nové koření a bujóny a asi 15 minut povaříme. Ve skleničce smícháme hladkou mouku s půlkou šlehačky a trochou horké vody. Vidličkou kvedláme, aby se rozpustily žmolky. Pokud se to nedaří, nalijeme do polévky přes cedník. Polévku zamícháme, přidáme zbytek šlehačky a necháme přejít varem. Dochutíme dle vlastního přání cukrem, octem a citónovou šťávou. Přidáme pokrájený kopr, promícháme a odstavíme z plotny.

2
Hotovo

Ve dvou jiných kastrolech přivedeme k varu vodu s octem a solí. Vejce si vyklepneme po jednom do mističek. Když bude voda ode dna dělat bublinky (ne ještě vařit klokotem), lžící v ní uděláme vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme čerstvé vejce. Je lepší vařit vejce postupně, aspoň ve dvou hrncích. Vaříme 3 minuty. Potom opatrně podebereme lžící a přendáme do každého talíře s polévkou jeden kus. Na talíři ozdobíme ještě zakysanou smetanou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Domácí arašídové máslo
další
Cuketové krokety se sýrem

Přidejte svůj komentář