Ingredience
Polévka
- 200 g brambory
- 200 ml šlehačka
- 100 g hřibovité houby
- 40 g máslo
- 5 kuliček nové koření
- 5 kuliček pepř
- 2 listy bobkový list
- 2 kostky zeleninový bio bujón
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce cukr
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 lžičky kmín
- hrst kopr
A navíc
- 4 ks vejce
- 2 lžíce jablečný ocet
- sůl
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Houby nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Stále mícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a ještě chvíli restujeme, až máslo začne vonět. Zalijeme 1,2 l horké vody, přidáme bobkový list, nové koření a bujóny a asi 15 minut povaříme. Ve skleničce smícháme hladkou mouku s půlkou šlehačky a trochou horké vody. Vidličkou kvedláme, aby se rozpustily žmolky. Pokud se to nedaří, nalijeme do polévky přes cedník. Polévku zamícháme, přidáme zbytek šlehačky a necháme přejít varem. Dochutíme dle vlastního přání cukrem, octem a citónovou šťávou. Přidáme pokrájený kopr, promícháme a odstavíme z plotny. |
2 Hotovo | Ve dvou jiných kastrolech přivedeme k varu vodu s octem a solí. Vejce si vyklepneme po jednom do mističek. Když bude voda ode dna dělat bublinky (ne ještě vařit klokotem), lžící v ní uděláme vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme čerstvé vejce. Je lepší vařit vejce postupně, aspoň ve dvou hrncích. Vaříme 3 minuty. Potom opatrně podebereme lžící a přendáme do každého talíře s polévkou jeden kus. Na talíři ozdobíme ještě zakysanou smetanou. |