0 0
Kulajda se zastřeným vejcem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Polévka
200 g brambory
200 ml šlehačka
100 g hřibovité houby
40 g máslo
5 kuliček nové koření
5 kuliček pepř
2 listy bobkový list
2 kostky zeleninový bio bujón
2 lžíce hladká mouka
1 lžíce cukr
1 lžíce jablečný ocet
1 lžíce citrónová šťáva
0,5 lžičky kmín
hrst kopr
A navíc
4 ks vejce
2 lžíce jablečný ocet
sůl
zakysaná smetana

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kulajda se zastřeným vejcem

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Na kulajdu neexistuje jeden originální recept. Je jich spousta. Jisté však je, že kulajda je čistokrevná Češka.

  • 45 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Polévka

  • A navíc

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Houby nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Stále mícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, kmín a ještě chvíli restujeme, až máslo začne vonět. Zalijeme 1,2 l horké vody, přidáme bobkový list, nové koření a bujóny a asi 15 minut povaříme. Ve skleničce smícháme hladkou mouku s půlkou šlehačky a trochou horké vody. Vidličkou kvedláme, aby se rozpustily žmolky. Pokud se to nedaří, nalijeme do polévky přes cedník. Polévku zamícháme, přidáme zbytek šlehačky a necháme přejít varem. Dochutíme dle vlastního přání cukrem, octem a citónovou šťávou. Přidáme pokrájený kopr, promícháme a odstavíme z plotny.

2
Hotovo

Ve dvou jiných kastrolech přivedeme k varu vodu s octem a solí. Vejce si vyklepneme po jednom do mističek. Když bude voda ode dna dělat bublinky (ne ještě vařit klokotem), lžící v ní uděláme vír a doprostřed víru opatrně vyklopíme čerstvé vejce. Je lepší vařit vejce postupně, aspoň ve dvou hrncích. Vaříme 3 minuty. Potom opatrně podebereme lžící a přendáme do každého talíře s polévkou jeden kus. Na talíři ozdobíme ještě zakysanou smetanou.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Domácí arašídové máslo
další
Cuketové krokety se sýrem
předchozí
Domácí arašídové máslo
další
Cuketové krokety se sýrem

Přidejte svůj komentář