0 0
Dýňové risotto s pistáciemi

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

850 ml zeleninový vývar příp. 3 rozvařené zeleninové bio bujóny
350 g rýže Arborio
300 g dýně Hokaidó
40 g parmazán
40 g máslo
3 stroužky česnek
1,5 dl bílé víno
1 ks cibule
1 lžíce citrónová šťáva
1 větvička rozmarýn
hrst pistácie vyloupaných
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Dýňové risotto s pistáciemi

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Do plavek s chutí
  • Recepty pro děti
  • Snadné a rychlé recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Rýže Arborio nese své jméno po městě v Itálii, kde se pěstuje. Je to krátkozrnná varianta, která zůstává pevná na skus, ale krémová zvrchu.

  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Svaříme si vodu s bujóny nebo ohřejeme vývar. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky. Promícháme je s olivovým olejem a upečeme na pekáčku v troubě dozlatova, cca 15-20 minut při 170 st. C. Během pečení zkontrolujeme, aby se nepřipálily a případně je promícháme.

2
Hotovo

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a necháme je orestovat ve větším kastrole na troše oleje. Když zesklovatí, přisypeme suchou rýži, pokrájené jehličky rozmarýny a opečeme ze všech stran, až rýže trošku zprůhlední. Zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus.

3
Hotovo

Mezitím si nastrouháme sýr. Když už je rýže uvařená akorát, přidáme k ní opečenou dýni, citrónovou šťávu, máslo a 3/4 nastrouhaného sýra. V rýži by mělo zbýt ještě troška vývaru, aby byla mokrá a krémová. Vše zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři dozdobíme zbytkem sýra, posekanými pistáciemi a kouskem rozmarýny.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Trhací slaný koláč z kynutého těsta
další
Domácí bagetky

Přidejte svůj komentář