Ingredience
Ragú
- 1000 g jelení plec
- 250 ml červené víno
- 50 g špek
- 50 g jeřabinový kompot
- 30 g máslo
- 10 kuliček jalovec
- 2 cibule
- 2 mrkev
- cca 2 lžíce nálev z jeřabinového kompotu
- 2 vrchovaté lžíce gelový hovězí bujónnebo cca 1 litr hovězího vývaru
- 0,25 celer
- 1 větvička rozmarýn
- 1 lžička třtinový cukr
- cca 1 lžička jablečný ocet
- olej
Jíška
- 20 g máslo
- 1 zarovnanou lžíci hladká mouka
Knedlíky
- 5 rohlík
- 150 ml mléko
- 60 g vlašské ořechy
- 60 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 3 vejce
- 2 lžíce olej z vlašských ořechůnemusí být
- hrst petrželka
- větší špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jelení maso očistíme vlhkým ubrouskem, odkrájíme blány a maso nakrájíme na větší kousky. Špek nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli posekáme nadrobno. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a necháme na něm rozškvařit špek. Přisypeme nastrouhanou zeleninu a restujeme při střední teplotě, až se rozvoní. Pak přisypeme cibulku a dál opékáme, až začne směs krásně zlátnout. Potom zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zeleninu odhrneme ke straně a přidáme maso. Ze všech stran necháme zatáhnout. |
2 Hotovo | Zalijeme vínem, přiklopíme a dusíme. Když se začne víno ztrácet, přidáme 3 lžíce nálevu z jeřabin, půl litru bujónu a přihodíme jalovec a větvičku rozmarýnu. Promícháme, přiklopíme a dusíme. Buď na sporáku anebo v troubě vyhřáté na 160 st. C. Kontrolujeme, aby se tekutina nevyvařila a ragú se nepřipálilo. Dusíme dokud není maso měkké. Připravíme si zlatavou jíšku. Když zchladne, vmícháme jí do ragú. Přilijeme ještě trochu tekutiny a povaříme do zahoustnutí. Ragú stáhneme z plotny a necháme v něm rozpustit máslo. Dosolíme dle chuti a případně vmícháme pár kapek jablečného octa, který chuť krásně prohloubí. |
3 Hotovo | Asi hodinu před dovařením masa začneme připravovat knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a nasypeme na plech. Na chvilku je vložíme do trouby k ragú. Mezitím rozehřejeme máslo, smícháme s mlékem, žloutky a solí. Posekáme nadrobno ořechy. Okorané houstičky nasypeme do mísy, zasypeme moukou, ořechy a posekanou petrželkou. Zalijeme mléčnou směsí a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh a vmícháme do rohlíků. |
4 Hotovo | A teď máme dvě možnosti. Buď směs rozdělíme na dvě části a každou navrstvíme na kus fresh fólie, kterou těsto obalíme. Utvoříme z nich válečky a uzavřeme na koncích jako bonbóny. Vložíme do vroucí vody a vaříme 18 minut. Pak rozbalíme a nakrájíme ostrým nožem. Anebo utvoříme v dlaních koule velikosti tenisáků, položíme vedle sebe na mřížku a uvaříme 20 minut v páře. |