0 0
Jelení ragú s ořechovými knedlíky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Ragú
1000 g jelení plec
250 ml červené víno
50 g špek
50 g jeřabinový kompot
30 g máslo
10 kuliček jalovec
2 cibule
2 mrkev
cca 2 lžíce nálev z jeřabinového kompotu
2 vrchovaté lžíce gelový hovězí bujón nebo cca 1 litr hovězího vývaru
0,25 celer
1 větvička rozmarýn
1 lžička třtinový cukr
cca 1 lžička jablečný ocet
olej
Jíška
20 g máslo
1 zarovnanou lžíci hladká mouka
Knedlíky
5 rohlík
150 ml mléko
60 g vlašské ořechy
60 g hrubá mouka
40 g máslo
3 vejce
2 lžíce olej z vlašských ořechů nemusí být
hrst petrželka
větší špetka sůl

Jelení ragú s ořechovými knedlíky

Trendy:
  • Masožrout

Maso divoké zvěře je zdravé a výživné. Divoká zvěř se krmí přírodní stravou a žije v přirozeném prostředí.

  • 260 min.
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Ragú

  • Jíška

  • Knedlíky

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Jelení maso očistíme vlhkým ubrouskem, odkrájíme blány a maso nakrájíme na větší kousky. Špek nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli posekáme nadrobno. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a necháme na něm rozškvařit špek. Přisypeme nastrouhanou zeleninu a restujeme při střední teplotě, až se rozvoní. Pak přisypeme cibulku a dál opékáme, až začne směs krásně zlátnout. Potom zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zeleninu odhrneme ke straně a přidáme maso. Ze všech stran necháme zatáhnout.

2
Hotovo

Zalijeme vínem, přiklopíme a dusíme. Když se začne víno ztrácet, přidáme 3 lžíce nálevu z jeřabin, půl litru bujónu a přihodíme jalovec a větvičku rozmarýnu. Promícháme, přiklopíme a dusíme. Buď na sporáku anebo v troubě vyhřáté na 160 st. C. Kontrolujeme, aby se tekutina nevyvařila a ragú se nepřipálilo. Dusíme dokud není maso měkké. Připravíme si zlatavou jíšku. Když zchladne, vmícháme jí do ragú. Přilijeme ještě trochu tekutiny a povaříme do zahoustnutí. Ragú stáhneme z plotny a necháme v něm rozpustit máslo. Dosolíme dle chuti a případně vmícháme pár kapek jablečného octa, který chuť krásně prohloubí.

3
Hotovo

Asi hodinu před dovařením masa začneme připravovat knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a nasypeme na plech. Na chvilku je vložíme do trouby k ragú. Mezitím rozehřejeme máslo, smícháme s mlékem, žloutky a solí. Posekáme nadrobno ořechy. Okorané houstičky nasypeme do mísy, zasypeme moukou, ořechy a posekanou petrželkou. Zalijeme mléčnou směsí a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh a vmícháme do rohlíků.

4
Hotovo

A teď máme dvě možnosti. Buď směs rozdělíme na dvě části a každou navrstvíme na kus fresh fólie, kterou těsto obalíme. Utvoříme z nich válečky a uzavřeme na koncích jako bonbóny. Vložíme do vroucí vody a vaříme 18 minut. Pak rozbalíme a nakrájíme ostrým nožem. Anebo utvoříme v dlaních koule velikosti tenisáků, položíme vedle sebe na mřížku a uvaříme 20 minut v páře.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 2 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Jablečný dort s piškotovým korpusem
další
Parmazánové krokety z bramborové kaše
předchozí
Jablečný dort s piškotovým korpusem
další
Parmazánové krokety z bramborové kaše

Přidejte svůj komentář