Svíčková na smetaně

0 0
Svíčková na smetaně

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1200 g hovězí maso z krku na doporučení zkušené řeznice
1000 ml hovězí vývar nebo 2 bio hovězí bujóny
200 g celer
160 g mrkev
160 g petržel
80 g špek
30 g máslo
1,5 dl šlehačka
1 ks cibule
1 lžíce plnotučná hořčice
1 lžíce hladká mouka
1 lžíce kvalitní ocet
1 lžíce jablečný ocet
1 lžička třtinový cukr
8 kuliček nové koření
8 kuliček pepř
3 ks bobkový list
1 rozvětvená snítka tymián
citrónová šťáva
sůl
olej
A ještě
brusinky kompot
citrón
zakysaná smetana
Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout
  • Top recepty

Recept na "svíčkovou" najdeme
v kuchařce M. D.Rettigové
z roku 1826. Za tu dobu prošla česká svíčková dlouhou pouť
a zažila různá vylepšení.

  • 180 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Na radu zkušené řeznice připravuju svíčkovou z hovězího krku.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špek nakrájíme na hranolky a necháme cca hodinku zrmznout v mrazáku. Maso očistíme vlhkým ubrouskem. Ostrým nožem do něj uděláme směrem po vlákně díry, ve kterých nožem jěště otočíme, abychom dírku zvětšili. Do vzniklých otvorů nacpeme zmrzlý špek.

2
Hotovo

Zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kousky. Ve větším celokovovém kastrolu rozehřejeme olej a zeleninu s trochou soli a cukru na ní orestujeme dozlatova. Když začne vonět a je zlatavá, přesypeme jí do kastrolku. Přikápneme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli také mírně dozlatova. Často mícháme. Také cibuli přesypeme k zelenině. Opět přikápneme olej a zprudka na něm ze všech stran orestujeme maso.

3
Hotovo

Potom zeleninu s cibulí k masu vrátíme, přidáme hořčici a přilijeme víno a ještě chvilku restujeme, až se víno vypaří. Přilijeme asi litr vývaru nebo bujóny svařené s vodou a přidáme koření. Je dobré koření zavázat do gázy nebo zavřít do čajového sítka, aby nám to ulehčilo následnou práci s vyndaváním kuliček. Ochutíme lžící octa, kastrol přiklopíme pokličkou nebo zakryjeme alobalem a vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C (v této fázi taky můžeme základ na svíčkovou nechat ležet v chladu rozležet do druhého dne) a pečeme cca 2 hodiny. Po půl hodinách maso obracíme, aby zbytečně nevysychalo. Jestliže tuto variantu materiál kastrolu nedovoluje, dusíme maso se zeleninou na sporáku. V tom případě ho musíme mít stále pod kontrolou, aby se budoucí laskomina nepřipálila.

4
Hotovo

Když je maso měkké, přendáme ho pět na sporák. Osolíme a ještě chvilku dusíme. Pak maso a balíček s kořením (případně volně ložené koření) vyjmeme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Z másla a mouky uděláme zlatavou jíšku a v mixujeme do omáčky. Dle chuti doladíme solí, cukrem, citrónovou šťávou a případně ještě trochou hořčice.

5
Hotovo

Nakonec přilijeme šlehačku, chviličku povaříme. Zchladlé maso rozkrájíme na plátky. Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky, ozdobené citrónem, zakysanou smetanou a brusinkami.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Ragú z hlívy ústřičné s bramborovým knedlíkem
další
Pomazánkový dvojboj

2 komentářů Schovat komentáře

Opravdu skvělá-luxusní !!! Vždy mám s touto svíčkovou podle Miriam úspěch 🙂 Děkuji za tento skvělý recept 🙂

Přidejte svůj komentář