0 0
Svíčková na smetaně

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

800 g hovězí maso z krku
40 g špek máte-li rádi prošpikované maso, tak ještě něco navíc
30 g máslo
2 dl šlehačka
2 ks mrkev
2 ks petržel
velikosti mrkví celer
1 ks cibule
1 lžíce kvalitní ocet
1 lžička třtinový cukr
1 lžička plnotučná hořčice
8 kuliček nové koření
8 kuliček pepř
3 ks bobkový list
1 rozvětvená snítka tymián
citrónová šťáva
sůl
olej

Svíčková na smetaně

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout
  • Top recepty

Recept na "svíčkovou" najdeme
v kuchařce M. D.Rettigové z roku 1826. Za tu dobu prošla česká svíčková dlouhou pouť
a zažila různá vylepšení.

  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Maso očistíme vlhkým ubrouskem. Kdo má rád, může maso prošpikovat klínky špeku (ostrým nožem do masa po obvodu uděláme díry, do kterých natlačíme kousky špeku). Zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na větší kousky. Špek nakrájíme na kostičky. Ve větším celokovovém kastrolu rozehřejeme olej, přisypeme zeleninu a cibuli a restujeme dozlatova. Stále mícháme. Po chvilce přidáme cukr a zase mícháme a restujeme. Když je zelenina zlatavá, přihodíme pokrájený špek a zase restujeme.

2
Hotovo

Potom zeleninu přesuneme na jednu stranu kastrolu a na uvolněném místě opečeme ze všech stran maso, aby se zatáhlo. Přilijeme asi litr vody a přidáme koření. Je dobré koření zavázat do gázy nebo zavřít do čajového sítka, aby nám to ulehčilo následnou práci s vyndaváním kuliček. Ochutíme lžící octa. Kastrol přiklopíme pokličkou a necháme ležet v chladu do druhého dne. Jestli nás honí čas, odležet nenecháme. Kastrol přiklopíme pokličkou nebo alobalem a šoupneme do vyhřáté trouby (160 st. C). Pečeme za občasné kontroly a případného podlití horkou vodou (vždy jen do cca 4 cm hladiny) 1 a půl hodiny. Jestliže tuto variantu materiál kastrolu nedovoluje, dusíme maso se zeleninou na sporáku. V tom případě ho musíme mít stále pod kontrolou, aby se budoucí laskomina nepřipálila.

3
Hotovo

Když je maso měkké, přidáme sůl a ještě chvilku dusíme. Pak maso a balíček s kořením (případně volně ložené koření) vyjmeme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přilijeme šlehačku, chviličku povaříme, ochutíme hořčicí, doředíme horkou vodou a dle vlastní chuti doladíme solí, cukrem a citrónem. Zjemníme máslem. Zchladlé maso rozkrájíme na plátky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Ragú z hlívy ústřičné s bramborovým knedlíkem
další
Pomazánkový dvojboj

Přidejte svůj komentář