Ingredience
- 1200 g hovězí masona doporučení zkušené řeznice z krku, anebo zadní
- 1000 ml hovězí vývarnebo 2 bio hovězí bujóny
- 200 g celer
- 160 g mrkev
- 160 g petržel
- 80 g špek
- 30 g máslo
- 1,5 dl šlehačka
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučná hořčice
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce kvalitní ocet
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1 lžička třtinový cukr
- 8 kuliček nové koření
- 8 kuliček pepř
- 3 bobkový list
- 1 rozvětvená snítka tymián
- citrónová šťáva
- sůl
- olej
A ještě
- brusinky kompot
- citrón
- zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zeleninu omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kousky. Ve větším celokovovém kastrolu rozehřejeme olej a zeleninu s trochou soli a cukru na ní orestujeme dozlatova. Když začne vonět a je zlatavá, přesypeme jí do kastrolku. Přikápneme trochu oleje a orestujeme na něm cibuli také mírně dozlatova. Často mícháme. Také cibuli přesypeme k zelenině. Opět přikápneme olej a zprudka na něm ze všech stran orestujeme maso. |
2 Hotovo | Zalijeme horkým vývarem, přiklopíme a vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C. Pečeme cca 2 hodiny. |
3 Hotovo | Když je maso měkké, kasktrol opět přendáme na sporák. Osolíme a ještě chvilku dusíme. Pak maso a balíček s kořením (případně volně ložené koření) vyjmeme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Z másla a mouky uděláme zlatavou jíšku a v mixujeme do omáčky. Dle chuti doladíme solí, cukrem, citrónovou šťávou a případně ještě trochou hořčice. |
4 Hotovo | Nakonec přilijeme šlehačku, chviličku povaříme. Zchladlé maso rozkrájíme na plátky. Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky, ozdobené citrónem, zakysanou smetanou a brusinkami. |
4 komentářů Schovat komentáře
Opravdu skvělá-luxusní !!! Vždy mám s touto svíčkovou podle Miriam úspěch 🙂 Děkuji za tento skvělý recept 🙂
To jsem ráda Vierko, že vám chutná :). Svíčková je moje oblíbená 🙂
Svíčková dle tohoto receptu se mi vždy podaří! Díky!
To jsem ráda, že Ti moje svíčková chutná, i že se Ti vždycky podaří 🙂