Ingredience
- 500 g mleté hovězí maso
- 50 g slanina
- 50 g parmazán
- 4 dl rajčatové pyré
- 2 ks cibule
- 2 stonky řapíkatý celer
- 2 ks mrkev
- 2 dl červené víno
- 2 stroužky česnek
- kousek celer
- oregano
- čerstvá bazalka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
A ještě
- špagety
- na zdobení parmazán
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli a zeleninu nakrájíme najemno. Do většího hrnce nalijeme trochu olivového oleje a jakmile se rozpálí, orestujeme na něm mrkev s celerem. Když zelenina začne zlátnout a neodolatelně vonět, přidáme pokrájenou slaninu a následně i cibuli a česnek. Opět restujeme zhruba pět minut. |
2 Hotovo | Nyní příchází řada na mleté maso. Vložíme jej do kastrolu a vařečkou rozmělníme. Přisypeme oregáno, pepř, sůl a přilijeme červené víno. Vaříme, dokud se víno nevydusí. Pak přidáme rajčatové pyré a zhruba deci vody. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme na plotně nebo v rozpálené troubě cca 2 a čtvrt hodiny. Směs občas zkontrolujeme, promícháme a případně dolijeme vodu. |
3 Hotovo | Po této době sejmeme pokličku, přidáme pokrájenou bazalku a nakonec zhruba dvě hrsti nastrouhaného parmezánu. Promícháme a necháme minutku odstát. |
4 Hotovo | Ke konci přípravy boloňské omáčky si připravíme špagety dle návodu na obalu. Uvařené rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme strouhaným sýrem. |